NCRV 2Doc: Beeldjagers

Datum: 4 jun 2015 om 21:10

De wereld komt naar Nederland. Asielzoekers en wereldleiders. De anonieme, machteloze Hamza uit Somalië met duizenden lotgenoten. En Obama himself met alle wereldleiders in zijn gevolg. Beiden halen de voorpagina's van alle Nederlandse kranten. Obama met zijn machtige helikopters over het Museumplein en Hamza met zijn sterfbed in een lege parkeergarage in de Bijlmer. Persfotografen bepalen voor een belangrijk deel ons beeld van de werkelijkheid. In NCRV Beeldjagers (donderdag 4 juni, 21.05 uur, NPO 3) zien we Elmer en Serge deze beelden scheppen. Voor ons en voor zichzelf, want deze fanatieke beeldenjagers kunnen niet anders. 

Elmer van der Marel jaagt op kleuren, patronen en ritmes in het Amsterdamse straatbeeld. Voor hem is er weinig onderscheid tussen nieuws-, documentaire en straatfotografie. Die combinatie geeft zijn foto's een kenmerkende eigen stijl waarmee hij drie keer achter elkaar een Zilveren Camera prijs wint. Jarenlang volgt hij de omzwervingen van een grote groep illegalen door Amsterdam als opgejaagd wild. Elmer houdt daarbij bewust een zekere afstand, in zijn beeld en in zijn omgang. Maar als Hamza, één van de asielzoekers, gewelddadig komt te overlijden krijgt ook Elmer het moeilijk en gaat hij naar hem op zoek in zijn eigen foto's.

Serge Ligtenberg jaagt al vijftien jaar op de politici op het Binnenhof. Hun aankomsten, begroetingen en gedrag in combinatie met de juiste lichtval, achtergrond en blik. Dan doet zich de unieke kans voor om te jagen op groot wild. Obama komt langs in 'the Beast'. Serge gooit al zijn ideeën over beeldcompositie overboord en verandert in een onvervalste paparazzo als hij wordt omringd door de wereldpers die in 'burstmodus' een spervuur afvuurt op elke handbeweging van de president. We zien Elmer in verschillende situaties fotograferen van spannend onder de grond tot absurdistisch bij een scheerbeurt. Alle foto's gaan op in de eindeloze fotoflow langs beeldredactie en drukker. Nu iedereen fotografeert en de selfie domineert, breekt er een zware tijd aan voor de persfotograaf.
Beeldjagers is een film van regisseur Wilko Bello, geproduceerd door Dieptescherpte en is mogelijk gemaakt met steun van CoBO.

NCRV Beeldjagers, donderdag 4 juni om 21.05 uur op NPO 3.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880