NCRV 2Doc: The kids are OK

Datum: 11 jan 2015 om 21:10

5 jaar na aardbeving Haïti

Maandag 12 januari 2015 is het precies vijf jaar geleden dat Haïti werd getroffen door één van de zwaarste aardbevingen ooit. NCRV zendt op zondag 11 januari een documentaire uit over de in alle haast opgezette luchtbrug tussen Nederland en Haïti waarmee ruim 100 adoptiekinderen vanuit de puinhopen werden gered en naar Nederland gebracht. 

Na de beving van 7,0 op de schaal van Rigter die een kwart miljoen mensen doodt en 1,5 miljoen mensen dakloos maakt, is contact met de kindertehuizen waar op dat moment meer dan 100 adoptiekinderen wonen onmogelijk, één van de huizen is zelfs gedeeltelijk ingestort. Het duurt even voordat duidelijk wordt dat de kinderen de beving hebben overleefd. Ruim de helft van de kinderen heeft al kennisgemaakt met hun aanstaande adoptieouders uit Nederland. In Nederland ontstaat het dappere plan om de kinderen weg te halen. Een luchtbrug tussen Haïti en Nederland kan de kinderen in veiligheid brengen. Een taaie en spannende missie, bij de chaotische omstandigheden waarin het land verkeert. Maar hoe organiseer je zoiets?

Macky Hupkes, directeur van de Nederlandse Adoptie Stichting weet een vliegtuig te charteren. Vereniging Wereldkinderen sluit zich aan bij dit initiatief. De kinderen worden door Nederlandse mariniers per bus opgehaald en laverend door het verwoeste land overgebracht naar de luchthaven van Port-au-Prince. De sfeer op het vliegveld is gespannen, 'get the fuck out of here!', roept één van de soldaten. Als het vliegtuig opstijgt, komt de ontlading. Ruim honderd kinderen beginnen te huilen. Macky Hupkes smst naar Nederland: ‘Deuren dicht, het mooiste huilconcert ooit’.

In NCRV 2Doc The kids are OK vertellen direct betrokkenen hun verhaal.

Hoe kregen de adoptieorganisaties de regeringen van Nederland en Haïti zover om toestemming te geven voor deze actie? Was het ethisch juist om de kinderen versneld naar Nederland te halen? Hoe hebben de ouders het nieuws van de aardbeving ervaren terwijl ze het kind dat zij zouden gaan adopteren al in hun armen hadden gesloten? En hoe gaat het nu met de kinderen?

The kids are OK is een productie van Metropolisfilm in samenwerking met de NCRV. Regie is in handen van Ton Wolswijk.

NCRV 2Doc: The kids are OK, zondag 11 januari om 21.10 uur op NPO 2.

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880