Persbericht

Teledoc: Geschenk uit de bodem

Datum: 13 nov 2017 om 20:25

geschenk-uit-de-bodem-still15

De tragikomische film Geschenk uit de bodem, op het Nederlands Film Festival bekroond met de KNF Prijs, laat zien hoe typische Nederlanders omgaan met de ingrijpende en onverwachte gevolgen van de aardgaswinning in Groningen.

Met de vondst van het Groningse aardgas eind jaren vijftig verdwenen de kolen uit de Nederlandse huizen en kwam er ongekende rijkdom. Ruim zestig jaar later zijn de gevolgen ingrijpend: de bodem bleek niet straffeloos leeg te pompen en er ontstaan aardbevingen. Daarom moet een woonwijk uit de jaren zeventig, vanwege vermeend instortingsgevaar, met de grond gelijk gemaakt worden.

Maar dan komt de Nederlandse volksaard bovendrijven. Bouwvakkers die de beschadigde huizen moeten slopen, krijgen een cursus Omgaan met emoties; voor de vleermuizen en de gierzwaluwen uit de sloopwijk wordt vervangende woonruimte aan bomen opgehangen. En wanneer boze actievoerders uit protest tegen de trage schadeafhandeling het gebouw van Centrum Veilig Wonen willen bezetten, worden ze hartelijk welkom geheten en krijgen koffie aangeboden.

Met oog voor de aard van de Groninger zetten Paul Cohen en Martijn van Haalen in Geschenk uit de bodem de verschillende belangen en perspectieven scherp tegenover elkaar. Hoe gaan Nederlanders om met de gevolgen van de gaswinning die bijna niemand kon voorspellen?

Op het Nederlands Film Festival werd deze Teledoc bekroond met de KNF Prijs. Uit het juryrapport: “Onverwacht bleek Geschenk uit de bodem niet alleen genuanceerd, maar ook de grappigste film in onze selectie. Met een scherp oog voor de absurde kanten van het Nederlandse poldermodel tonen regisseurs Paul Cohen en Martijn Van Haalen wat de gasboringen in Groningen hebben opgeleverd.”

Regisseur en cameraman Paul Cohen maakte onder meer De hemel boven Dresden, Photo Souvenir, Janine, Hollandse helden, Een gelukkige tijd, Voeten op de Aarde/Tuin van Eros, De winnaars en The Hamburger Theory. Zijn films hebben een hoge artistieke kwaliteit, een persoonlijke stijl en zijn altijd gericht op het menselijk verhaal. Ze zijn veelvuldig bekroond op festivals in binnen- en buitenland, onder meer met twee Gouden Kalveren.

Martijn van Haalen regisseerde Bloot, Tweemannen en een orkest/Met extra liefde en Hollandse velden. Als geluidsman werkte hij mee aan documentaires zoals Stand by Your President, Eeuwig jong, De toewijding van Matthieu Richard, When Borat Came to Town, Communekind, The Making of a New Empire en de tv-serie Keuringsdienst van waarde.

De Teledoc Geschenk uit de bodem is een coproductie van Selfmade Films en KRO-NCRV, in samenwerking met CoBo en het Nederlands Filmfonds.

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Teledoc: Geschenk uit de bodem, maandag 13 november, 20.25 uur NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880