Persbericht

Zapp Echt Gebeurd: De man die achter de horizon keek

Datum: 30 jun 2019 om 14:15

De man die achter de horizon keek - 2

Bas Jan Ader, een Nederlandse kunstenaar en avonturier, verdwijnt in 1976 op raadselachtige wijze als hij in het kleinste zeilbootje ooit de Atlantische Oceaan probeert over te steken. Een tragisch ongeval of was er meer in het spel?

In de jeugddocumentaire De man die achter de horizon keek gaat filmmaker Martijn Blekendaal op zoek naar antwoorden. Het resultaat is een wervelend, spannend en ontroerend filmessay voor jong en oud. Een rollercoaster over de kunst van het vallen en de angst om te falen; over slapstick en conceptuele kunst, over het vertellen van filmverhalen en over grenzen overschrijden. Maar bovenal een ode aan kunstenaar Bas Jan Ader.

Met Mary Sue Andersen-Ader, kunstenaar Joost Conijn, stuntman Chris Grabhner, Buster Keaton, Jacques Tati en een cameo van Quentin Tarantino.  

De film won de Special Jury Award voor Beste Jeugddocumentaire IDFA 2018 en de Kinderjury Prijs Beste Documentaire JEF jeugdfilmfestival Vlaanderen en werd vertoond tijdens Best of IDFA on tour.

De film wordt als educatief project ingezet voor een brede doelgroep van groep 7/8 basisschoolleerlingen tot MBO studenten.

De film is geregisseerd door Martijn Blekendaal en geproduceerd door Cerutti Film in samenwerking met KRO-NCRV. Deze film is tot stand gekomen met steun van Mediafonds, Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, NPO-fonds en CoBo.

Social-media campagne

Om kinderen ook buiten de schoolbanken en de tv-uitzending te interesseren voor de film is er gekozen voor een directe benadering via WhatsApp. Door zich aan te melden voor de WhatsApp campagne krijgen kinderen de film in fragmenten via WhatsApp toegestuurd. Tussen de fragmenten worden ze door middel van opdrachten uitgedaagd mee te denken over de vragen als ‘wat is er met Bas Jan Ader gebeurd?’ en ‘Hoe ziet mijn horizon eruit?’

Aanmelden voor de WhatsApp campagne kan door het volgende nummer toe te voegen: +31617484881    

Zapp Echt Gebeurd: De man die achter de horizon keek, zondag 30 juni om 14.15 uur, op NPO Zapp. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880