De vodcast Toen was ik 12 heeft begin juni de Silver Award gewonnen bij de Dutch Interactive Awards in de categorie Future Interfaces. De Dutch Interactive Awards (DIA) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers.

Naar aanleiding van Hands Up, het eerste tv-programma met en voor dove en slechthorende kinderen dat in najaar 2021 op NPO Zapp te zien was, kwam KRO-NCRV met een vodcast (visuele podcast) gericht op deze specifieke doelgroep. Hiervoor zijn drie afleveringen van de populaire kinderpodcast Toen was ik 12 toegankelijk gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De AI vertaalt de bestaande audio-content van Toen was ik 12 naar creatieve beelden. Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om automatisch content te genereren. Bij de ontwikkeling van deze vodcastserie zijn via belangenorganisatie Koninklijke Kentalis dove en slechthorende kinderen nauw betrokken geweest.

De vodcast van Toen was ik 12 is voortgekomen uit onderzoek in samenwerking met NPO Innovatie en start-up Cornelistools naar de open AI-systemen VQGAN+CLIP. Deze systemen genereren automatisch beelden op basis van ingevoerde tekst. De open AI-systemen kunnen ook worden ingezet voor andere doeleinden, waarbij de vertaling van text to image belangrijk is. De techniek staat op dit moment nog in de kinderschoenen en is niet beschikbaar in het Nederlands, waardoor er nog veel handmatig werk nodig is. Als de systemen in de toekomst verbeteren en hier automatisch video’s achter elkaar gegenereerd kunnen worden aan de hand van een script, dan kunnen meer podcasts toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een auditieve beperking.

De eerste vodcast van Toen was ik 12 gaat over de maanlanding, vanuit de ogen van de 12-jarige André Kuipers. In de beelden zijn ook opnamen van de oorspronkelijke maanlanding verwerkt. De andere twee vodcasts gaan over de watersnoodramp en de laatste Elftstedentocht.