Op dinsdag 20 september zendt KRO-NCRV live de Prinsjesdagviering uit vanuit de Grote Kerk in Den Haag.

Sinds 2000 organiseren, voorafgaand aan de troonrede, verschillende religieuze en levensbeschouwelijke organisaties samen de Prinsjesdagviering: een moment van bezinning bij de opening van het parlementaire jaar. 

Verdragen, verzoenen, verbinden. Dat is het thema van deze 23ste Prinsjesdagviering. Aanleiding voor dit thema zijn de toenemende polarisatie en de animositeit in de samenleving die in aantal en omvang alleen maar lijken toe te nemen. De organisatoren van de Prinsjesdagviering richten zich daarentegen op verdraagzaamheid over het anders zijn, verzoening waar mogelijk en verbinding tussen groepen die op het eerste oog vooral verschillen. 

Prinsjesdagviering
Prinsjesdagviering

De Prinsjesdagviering is een unieke samenwerking van bahá’ís, boeddhisten, brahma kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs en soefi’s. Een veelkleurig moment van bezinning bij de opening van het parlementaire jaar. Voor een bezielde democratie. In muziek, verhalen en toespraken laat de viering de diversiteit aan levensbeschouwelijke tradities in Nederland zien.

De uitzending wordt gepresenteerd door Wilfred Kemp en begint met korte interviews met minister-president Mark Rutte, jonge moslima Esma Alasag en pastor Ad van der Helm, tevens voorzitter van de Stichting Prinsjesdagviering.

De Prinsjesdagviering is te zien op dinsdag 20 september om 10.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2