Duurzaam op vakantie, kan dat eigenlijk wel?

Bijna was de vakantiepret voorgoed verpest. Onze aarde zou al die toeristen niet meer trekken. Gelukkig is daar iets op bedacht: duurzame vakanties. Ter land, ter zee en in de lucht, overal zeggen reisbureaus groener te doen. Maar een vakantie duurzaam maken, hoe doen ze dat?

Op reis met een gerust gevoel

Duurzame vakanties: van exclusieve safari’s tot luxe all inclusives en alles er tussenin. Niet alleen ver, maar ook fair. Klinkt logisch, maar is het ook echt zo ecologisch als reisorganisaties doen geloven? Steeds meer accommodaties kiezen voor de focus op het beschermen van de natuur en de lokale bevolking. Denk daarbij aan energiezuinige verwarming, composteren, het serveren van biologisch eten, waterbesparing en het drinken van cocktails zonder rietjes.

Ben jij bekend met duurzame vakanties die reisorganisaties aanbieden?
Choices

Eco-labels

Om deze groene claims eer aan te doen worden deze hotels, resorts en hostels bestempeld met een heus eco-label. Maar is dit label ook echt zo (eco)logisch? Het label doet vermoeden dat je verblijf volledig ecologisch verantwoord is, maar de waarheid is dat ze het vaak mooier maken dan het echt is.

Er zijn wereldwijd namelijk meer dan 200 duurzame hotelcertificeringsorganisaties, variërend van lokale tot globale organisaties. Daarnaast verschillen deze systemen ook in focus. De ene beperkt zich tot milieu, terwijl andere ook sociale en economische aspecten omvatten. Dit maakt het best lastig om eco-labels te gebruiken als wegwijzer in het maken van een bewuste en geruste keuze. Er is geen touw aan vast te knopen. Vooral omdat bepaalde eco-labels ook werken via self-assessment, wat betekent dat ze zichzelf kunnen beoordelen.

Vliegen

Als je de reisorganisaties moet geloven ontkom je er niet aan: de vliegreis. En hier ligt nou precies de crux van het probleem. Want bij deze eco-reizen wordt vaak niet gesproken over de duurzaamheid van vliegen, of eerder het gebrek hieraan. Volgens Paul Peeters, lector duurzaam toerisme zit juist daar negentig procent van het probleem. Peeters schat dat de compensatie voor een vlucht naar Turkije gelijk staat aan een jaar geen vlees eten.

Mooier dan het echt is

Maar kun je überhaupt nog met een gerust hart op vakantie? Maken het gebruik van spaarlampen, milieuvriendelijk afwasmiddel en het scheiden van afval dan echt geen verschil? Alle beetjes helpen, maar reizen is nou eenmaal lastig duurzaam te maken, helemaal als je vliegt. Reisorganisaties strooien met prachtige claims, maar uiteindelijk is de duurzaamste vakantie, de vakantie die je niet maakt.

Meer groene inspiratie?

We hebben onze groene acties, programma's en artikelen voor je gebundeld. 

Anne Wieggers