We worden overspoeld met wonderdrankjes, maar er is ook doodgewone frisdrank die wonderen zou verrichten. Wie last heeft van maagklachten kan namelijk gewoon een glaasje cola drinken. Goed voor de maag, en goed voor de portemonnee. Zo hoef je geen dure medicatie te kopen. Maar is cola echt een wondermiddel, of kun je deze mierzoete drank beter links laten liggen?

Gebruik jij cola om maagklachten te verlichten?
Keuzen

Je hebt je gewaagd aan die vijf dagen oude lasagne, en een goede dertig minuten later loopt het er aan alle kanten weer uit. Het advies dat je vaak hoort is: drink wat cola en de maagklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het klinkt gek, mierzoete frisdrank als medicatie. Waar komt deze volkswijsheid eigenlijk vandaan?

Dezelfde actieve stoffen?

Cola bevat onder andere suiker en fosforzuur. Glucose (een vorm van suiker) kan helpen bij het absorberen van verloren elektrolyten om uitdroging tegen te gaan. En hoewel cola fosforzuur bevat, een stof die antibacterieel kan werken en soms in medicatie tegen misselijkheid zit, is dit geen bewijs dat cola daadwerkelijk helpt bij maagklachten.

De wetenschap zet vraagtekens 

Ondanks de algemene overtuiging dat cola helpt bij maagklachten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt. Iris Groenenberg, voedingsexpert bij het Voedingscentrum, stelt: ‘Cola bevat wel stoffen die theoretisch gezien kunnen helpen tegen misselijkheid, zoals suiker en cafeïne, maar in de praktijk is er geen bewijs dat cola echt helpt.' Het gaat vaak om zulke minimale hoeveelheden van werkzame stoffen, dat dit niet opweegt tegen de nadelige effecten.

Cola maakt diarree zelfs erger 

Cola kan diarree zelfs verergeren. Dit komt doordat de grote hoeveelheid suiker in cola extra water kan vasthouden in de darmen, wat de diarree kan verergeren.

Suikerhoudende dranken als cola of vruchtensap drogen je uit, en zijn dus niet verstandig om te drinken als je last hebt van diarree en uitdrogingsverschijnselen. Het beste is om rehydratie-oplossing (ORS) te drinken. Dit helpt je lichaam om water vast te houden en vermindert de diarree.

Een blikje placebo-effect

Maar waarom zweren zoveel mensen dan bij cola als remedie tegen maagklachten? Het antwoord zou kunnen liggen in het placebo-effect. Als je sterk gelooft dat iets werkt, kan dat al veel doen. Bovendien kan het koolzuur in cola leiden tot boeren, wat een gevoel van opluchting kan geven.

Het idee dat bruisende frisdrank de maag goed doet, zit voornamelijk in ons hoofd. De volgende keer dat je maagklachten hebt, is het misschien beter om een glas water en wat ORS te pakken. Dat ligt beduidend minder zwaar op de maag.  

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief!

Keuringsdienst van waarde - Planetproof