Met verspakketten proberen de supermarkten je het leven makkelijker te maken. Pakketten waar (bijna) alle ingrediënten voor een recept al in zitten. Handig voor de snelle shopper die vliegensvlug de supermarkt uit wil of de beginnende chef die geen idee heeft waar hij of zij moet beginnen. Maar betaal je eigenlijk voor het gemak? Of wel: is het verzamelen van de losse ingrediënten niet veel goedkoper?

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief!

Een service voor de snelle kok

Door de jaren heen is de keuze in verspakketten enorm toegenomen. Of je nu zin hebt in een Italiaanse lasagne, een Indiase curry, Mexicaanse burritos of Hongaarse goulash: iedere wereldkeuken is wel in (vers)pakketvorm in de supermarkt vertegenwoordigd. Voor wie weinig tijd heeft, of gewoon niet zo van koken houdt, een uitkomst.

Voor zo’n 4 tot 6 euro heb je (bijna) alles wat je voor de hoofdmaaltijd nodig hebt. Een belangrijk kenmerk is dat het pakket verse ingrediënten en precies de benodigde hoeveelheid bevat. Er blijft niets liggen, want alle ingrediënten in het pakket gebruik je.  

Niets meer en niets minder

Een verspakket bevat alleen de ingrediënten die je nodig hebt, niets meer en niets minder. Je zit als consument vast aan het recept dat de supermarkt je heeft voorgeschreven. Als je zelf het recept maakt of aanpast naar wens, dan stuit je al snel op een probleem: veel van de producten die je in verspakketten tegenkomt, zijn niet los verkrijgbaar. 

Zo is het niet mogelijk om twee losse uien, wortelen of aardappelen te kopen en ben je genoodzaakt om een zak(je) te kopen. Voor eenieder die niet van koken houdt misschien een probleem, maar de fanatieke thuischef heeft meer in zijn mars. 

Kwaliteit

Daarnaast is het lastig te achterhalen om welke kwaliteit groenten het in verspakketten gaat. Zijn het buitenbeetjes of behoren ze tot een lagere klasse?  Wie zich richt op het etiket wordt niet veel wijzer. Er staat namelijk niet op waar de fabrikant de groenten uit het verspakket precies vandaan haalt. 

Waar let jij op bij het kopen van groenten?
 1. Prijs boven kwaliteit 28% (1189 stemmen)
 2. Kwaliteit boven prijs 69% (2945 stemmen)
 3. Groente? Die sla ik over. 3% (127 stemmen)

De Keuringsdienst is benieuwd hoe het nu zit met die verspakketten. Is een verspakket niet veel duurder dan het kopen van losse ingrediënten? We nemen de proef op de som met twee verspakketten. 

Mexicaanse burritos verspakket (4 personen) voor 5,49 euro

Inhoud: van het pakket: 1 rode paprika, 1 groene paprika, 3 tomaten, 1 witte ui, 1 rode ui, 2 knoflooktenen, 1 jalapeñopeper, 1 limoen en een blikje bonenmix en een klein zakje kruiddenmix.

Als je de producten loskoopt:

 • 1 rode paprika: 1,09 euro
 • 1 groene paprika: 1,19 euro
 • 3 tomaten (circa: 300 gram): 1,01 euro
 • 1 witte ui: niet los verkrijgbaar, zak van 2 kilo is 1,29 euro (omgerekende stukprijs: 0,06 euro)
 • 1 rode ui: niet los verkrijgbaar, zak van 1 kilo is 1,45 euro (omgerekende stukprijs: 0,15 euro)
 • 2 knoflooktenen: niet los verkrijgbaar, netje van 2x knoflook is 0,99 euro (omgerekend: 0,06 euro voor 2 knoflooktenen)
 • 1 jalapeñopeper: 0,45 euro
 • 1 blikje bonenmix: 0,79 euro
 • 1 zakje kruiden voor burritos: 0,94 euro

Totaalprijs verspakket: 5,49 euro excl. 300 g rundergehakt, 8 tortilla wraps, 50 g geraspte belegen kaas, 2 el (olijf)olie.

Totaalprijs hele verpakkingen: 9,20 euro excl. 300 g rundergehakt, 8 tortilla wraps, 50 g geraspte belegen kaas, 2 el (olijf)olie.

Totaalprijs losse producten: 5,74 euro excl. 300 g rundergehakt, 8 tortilla wraps, 50 g geraspte belegen kaas, 2 el (olijf)olie.

Groentesoep (4 personen) voor 4,29 euro

Inhoud van het verspakket: 1 aardappel, 1 kleine bloemkool, 1 witte ui, 1 prei, 1 winterpeen, zakje sperziebonen (ongeveer 75 gram), 1 stengel bleekselderij en 3 runderbouillonblokjes.

Als je de producten loskoopt:

 • 1 aardappel: niet los verkrijgbaar, zak van 500 gram is 1,49 euro (omgerekend: 0,25 euro)
 • 1 kleine bloemkool: 2,59 euro
 • 1 witte ui: niet los verkrijgbaar, zak van 2 kilo is 1,29 euro (omgerekend: 0,06 euro)
 • 1 prei: 0,69 euro
 • 1 winterpeen: 0,39 euro
 • 1 zakje sperziebonen: niet in juiste formaat verkrijgbaar, zak van 400 gram is 2,59 euro (omgerekend tot 75 gram: 0,49 euro)
 • 1 stengel bleekselderij: niet per stengel te koop, 1,49 euro voor +- 8 stengels (omgerekend: 0,18 euro).
 • 3 runderbouillonblokjes: niet los verkrijgbaar, twaalf blokjes voor 0,99 euro (omgerekend: 0,25 euro).

Totaalprijs verspakket: 4,29 euro excl. 1,5 liter water, 60 gram vermicelli, peper

Totaalprijs hele verpakkingen: 11,52 euro excl. 1,5 liter water, 60 gram vermicelli, peper

Totaalprijs losse producten: 4,90 euro excl. 1,5 liter water, 60 gram vermicelli, peper

Goedkoper of duurder?

Bij zowel de burritos als de groentesoep lijkt een verspakket dus goedkoper te zijn, als je je puur op de prijs richt. Als je de niet-losse producten die je na het maken van de burritos de volgende dag zou hergebruiken in een ander recept, zou je nog steeds duurder uitkomen.

Daarmee is een verspakket goedkoper voor een ieder die op zijn centen let. Voor een ander die zich bekommert over de kwaliteit en zeker wil weten hij of zij de beste groenten koopt, is de herkomst belangrijker dan de 50 tot 60 cent die je met losse ingrediënten extra betaalt. 

Daarnaast hangt het natuurlijk af van de plek waar je je ingrediënten koopt. Stel je zou alle producten op de markt kopen, ben je misschien los wel goedkoper uit. In dit artikel hebben we onderzocht of je met losse producten in de supermarkt goedkoper uit zou zijn. Dat is niet het geval als je alleen naar de prijs, en niet de kwaliteit kijkt.

Meer weten over eten? De keuze is aan jou!

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van Waarde