Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er toch van op: wijnazijn. Vindt hier inspiratie en het recept voor jouw eigen wijnazijn!

Soms is ‘ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder. Daarom gaat de Keuringsdienst op pad. Opzoek naar wijnazijn. En doet daarbij een ontdekking die je mondhoeken doen samentrekken. 

Azijn atelier

Iemand die dol is op azijn is Mari-Anne Roelse. Zij heeft in het Zeeuwse Middelburg haar eigen azijn atelier. Zij is ooit bij toeval zelf azijn gaan maken. Met haar zelfgemaakte ambachtelijke azijn maakt zij verschillende Zeeuwse producten. Chef-kok Leon Mazairac gaat bij haar langs om de authentieke producten te proeven en er een lekker gerecht mee te maken. 

Zelf rode wijnazijn maken?  

Maak jouw eigen wijnazijn!

Voor zelfgemaakt rode wijnazijn heb je nodig: 
- 250 ml rode wijn 
- 250 ml water gefilterd of flessenwater 
- 125 ml appelciderazijn biologisch en niet gepasteuriseerd 

1) Giet rode wijn in een grote, schone glazen glas/kom. Roer het even goed door met een houten lepel. Op die manier komt er zuurstof in de wijn.  
2) Voeg het water en de appelciderazijn of moeder van azijn toe.  
3) Bedek vervolgens de pot met een theedoek. Sluit het af met een elastiek. 
4) Zet de pot ongeveer 3 tot 4 weken op een donkere plaats, op kamertemperatuur. Zorg dat er geen zonlicht op schijnt!  
5) Controleer af en toe of er een doorschijnende, gel-achtige schijf aan het oppervlak groeit en dat er geen schimmel ontstaat. Als je groene, zwarte of witte schimmel ziet, schraap het dan weg. Als het terug groeit, gooi het mengsel weg en begin opnieuw. 
6) Na ongeveer 2 maanden is de azijn klaar om te laten trekken en in een fles te doen. Je kan de azijn direct of maximaal één jaar laten rijpen. 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ersin Kiris beste momenten keuringsdienst van waarde actieve kool