Verhalen over verbinding, liefde en veerkracht in Voor wie steek jij een kaarsje op?

Het jaarlijks terugkerende programma Voor wie steek jij een kaarsje op? is vanaf 31 oktober een week lang dagelijks te zien om 18.30 uur op NPO 2. Op de avond van Allerzielen op 2 november is er een uitzending met Anita Witzier om 20:30. Daarnaast presenteert Joris Linssen elke dag uit een andere provincie.

Foto: © Stijn Ghijsen en Jerney Hakkenberg

In deze afleveringen, gemaakt in samenwerking met regionale omroepen, praat hij met nabestaanden over hun verlies. Tijdens de uitzendingen staan de bijzondere verhalen van verschillende mensen centraal. Onder andere van Ann-Sofie, Judith en Evert. Door het branden van een kaars en het vertellen van persoonlijke verhalen leeft de herinnering voort van de mensen die we missen. Zo is er onder meer een eerbetoon aan Evert uit Alphen aan de Rijn. Zijn foto en verhaal gingen viraal, toen hij gekleed in een roze tutu aandacht vroeg voor jonge ouders met een terminale ziekte.

Paardenmeisje

Een eerbetoon aan Ann-Sofie (16), die op 6 mei dodelijk werd geraakt bij een schietpartij op de zorgboerderij in Alblasserdam. Haar ouders, begeleiders en vrienden vertellen over haar grote liefde voor paarden. Die liefde motiveerde haar om – ondanks een licht verstandelijke beperking - te leren lezen. We keren terug naar de zorgboerderij, waar Ann-Sofie zich thuis voelde tussen alle dieren. 

Een teken  

Als Judith (31) uit Nijmegen een tiener is, overlijdt haar vader. Staand bij zijn graf breekt de zon door de wolken heen en schijnt op de grafsteen. Dit is voor haar een teken dat de band met haar vader er nog is. Judith besluit een studie te starten naar ‘symbolische onsterfelijkheid’. Wat doen vlinders, regenbogen en andere tekenen met nabestaanden, en hoe helpt het de rouwverwerking? Ze schrijft er een boek over. Ondertussen wordt Judith ziek en overlijdt in juni van dit jaar. Vriendinnen, haar partner en familie vertellen over haar leven en wat zij nu voor tekenen van Judith ervaren.

Roze tutu

De jonge vader Evert (37) uit Alphen aan de Rijn weet dat hij niet meer lang te leven heeft en besluit zoveel mogelijk herinneringen te creëren voor zijn 1-jarige tweeling. Evert trekt een roze ballet tutu aan en laat zich zo met zijn kleintjes fotograferen. De foto met zijn verhaal verspreidt zich over het hele land. Uit het succes volgt Stichting Tutu, waar Evert zich in zijn laatste maanden voor inzet. Het heeft als doel wensen te vervullen voor terminale ouders en hun kinderen.

Steek jij een kaarsje op?

Ook dit jaar biedt KRO-NCRV weer de mogelijkheid om online een kaarsje op te steken voor overleden dierbaren. Voor wie steek jij een kaarsje op? 

Kaarsje opsteken

Voor wie steek jij een kaarsje op? is vanaf maandag 31 oktober t/m 4 november iedere werkdag te zien om 18.30 uur op NPO 2 en woensdag 2 november om 20.30 uur.