Rick beantwoordt vragen in de livechat

Vrijdag beantwoordde Rick in een livesessie talloze vragen van het publiek. In dit artikel staan de belangrijkste vragen en antwoorden uitgeschreven.

Als Wajonger geweigerd worden bij een opleiding, mag dat?
Het onderwijsveld heeft altijd het recht om studenten te weren, bijvoorbeeld vanwege het bereiken van de maximale capaciteit. Maar niet vanwege je Wajong uitkering, dat mag nooit. Als je het gevoel hebt dat dat de reden is, dan moet je dat zeker aankaarten. Daarnaast zou je het UWV kunnen contacteren, ook zij kunnen hier een rol in spelen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van voorzieningen.

Waarom zijn er bij nieuwbouwplannen vrijwel geen aangepaste woningen voor gezinnen?
De politiek in den Haag schetst ruwe contouren, maar gemeentes maken de gedetailleerde plannen. Dat doen ze in een woonvisie, daar moet in staan dat er genoeg woningen zijn voor álle soorten bewoners. Gemeenteraden moeten mensen met een beperking in het oog hebben, dus spreek de raadsleden in jouw gemeente vooral hierop aan.

De motie voor meer sociale huurwoningen is verworpen, wat betekent dat?
Ik denk dat de motie is verworpen omdat Den Haag er niet over gaat. Ik ga wel de VNG, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten nog aansporen om hierop te blijven drukken. Maar ook in dit geval is de gemeenteraad dus je aanspreekpunt.

Hoe zit het met de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking?
Ik ben zelf voor de mondkapjesplicht, omdat het zorgt voor bewustwording onder alle Nederlanders. Daarnaast vind ik de anderhalve meter natuurlijk het allerbelangrijkst. Voor de mensen met een medische reden waardoor ze geen mondkapjes kunnen dragen moeten er andere regels gelden. Daar moet echt sprake zijn van maatwerk.

Femke: Ik wil mijn situatie uitleggen aan Mark Rutte, kun je een ontmoeting regelen?
Ik heb er alles aan gedaan maar ik heb hem zelf nog niet gesproken. Maar als dat lukt dan leg ik hem je situatie voor.

Ik woon in een Woonzorgcentrum, maar mag ik nog steeds mijn huis niet uit?
Er is een routekaart gemaakt voor de gehandicaptenzorg. Deze routekaart geeft aan wanneer dagbestedingslocaties, logeeradressen en gehandicaptenzorginstellingen weer meer open kunnen. De routekaart kun je overigens vinden op de website van Vilans. In de routekaart staan streefdata. Deze data zijn echter niet verplicht. Instellingen mogen zelf bepalen wanneer zij weer opengaan. Sommige instellingen wachten er nog even mee, omdat zij bewoners hebben die grote risico’s lopen, wanneer zij het coronavirus krijgen. Ik zou je willen voorstellen contact op te nemen met je leiding en hen te vragen waarom jij je huis nog niet uit mag.

Wat kan er worden gedaan dat wajongers sneller aan een baan worden geholpen?
Heel veel bedrijven zijn bereidwillig als het gaat om het aannemen van mensen met een wajong-uitkering, ze weten alleen niet hoe ze dat het beste kunnen regelen. Hoe vind ik de juiste werknemers, welke voorzieningen moet ik treffen? Ik probeer de juiste instanties aan elkaar te koppelen en richt me daarbij vooral op stageplekken. Zodat bedrijven kunnen wennen aan werknemers met een beperking.

Zet je je in voor gebarentaal als officieel erkende taal?
Eind augustus wordt hierover gesproken in de Tweede Kamer. Na een stevige lobby die we hebben opgestart met veel partijen heb ik de goede hoop dat dit wetsvoorstel zal worden aangenomen en daarmee de gebarentaal wordt erkend als officiële taal.

Mag de fysiotherapeut je verplichten tot een mondkapje?
Ja, dat mag, ze mogen hun eigen regels hanteren.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de fysio weer in het basispakket komt?
Ik ken niet alle polissen uit mijn hoofd, maar meestal heb je wel recht op een x aantal behandelingen. Als die niet genoeg zijn, laat het me dan even weten. Een toelichting op je persoonlijke situatie is welkom in de comments.

Blijf je wel in Hardenberg wonen?
Maak je niet druk, ik blijf een Hardenberger. Sommige dingen veranderen nooit. :-)

Er is een nieuw convenant hulpmiddelen, waarom gaat er dan nog steeds zoveel mis?
Het is een verantwoordelijkheid van gemeentes, maar óók van de leveranciers. En de gemeente moet dat toetsen. Als het fout gaat, geef dat dus aan bij de leverancier aan en als die niet goed handelt, trek dan aan de bel bij je gemeente of je WMO-consulent.

Hoe zit het met mondkapjes voor mensen met een beperking als astma, COPD en ademhalingsproblemen?
Ik vind dat ze geen mondkapje hoeven dragen, hier is maatwerk voor nodig. Ze gaan op dit moment experimenteren in meerdere plekken in Nederland met het dragen van mondkapjes, zo werd gisteren ook verteld tijdens het persmoment van ons kabinet.

Reis je wel eens met OV? En waar loop je dan tegenaan?
Ik reis niet vaak met OV, wel met een aangepaste auto. Het in en uit de trein stappen is een van de grotere problemen waar ik me tegenaan heb bemoeid. Samen met de NS-top en ervaringsdeskundigen zoeken we naar oplossingen. Zodat mensen met een beperking, ook tijdens de coronacrisis op een goede manier kunnen reizen met de trein.

Wij kunnen geen hypotheek krijgen ondanks inkomsten vanuit een PGB. Wat kunt u hieraan doen?
Meteen na het reces behandelt de Tweede Kamer de Handreiking Intensieve Kindzorg. Hier hangen de PGB’s ook aan vast. Het is afhankelijk van de bank die je hebt, hoe hiermee wordt omgegaan. Verder is het zo, en ik vind het lastig om dat te zeggen, dat het soms ook afhankelijk is van de levensverwachting van een kindje. Sommige kinderen hebben een beperkte levensverwachting, wat het verkrijgen van een woning extra moeilijk maakt.

Hoe zit het nou met mondkapjes in de taxi?
We hebben daar gesprekken over gevoerd met Koninklijk Vervoer Nederland We zien nu dat het niet hoeft bij medische redenen, anders is het wel verplicht.

Ik heb een beperking en een dubbele afkomst en ondervind daarmee dubbel nadeel. Kan de politiek daar wat aan doen?
Dit is een proces van lange adem, maar wij werken er hard aan om die dingen normaal te maken en taboes te doorbreken. De politiek zou campagnes kunnen organiseren om dingen normaal te maken, bijvoorbeeld door diverse mensen, met verschillende culturele achtergronden en een beperking goed in beeld te brengen. Door deze speciale aandacht gaan we dit soort zaken als samenleving normaal vinden.

Media geven weinig aandacht aan de paralympische spelen, gaat dat volgend jaar anders worden?
Er zijn rolmodellen nodig, zoals bijvoorbeeld: Bibian Mentel en Esther Vergeer. Als rolmodellen aandacht genereren, dan komt er ook meer aandacht. Het is natuurlijk wel zo, dat er meer olympische sporters zijn dan paralympische sporters en dus zijn de financiële belangen ook groter. Een beetje disbalans zal er dus altijd blijven, maar ik ben het met je eens, de aandacht voor de aandacht voor de paralympische spelen moet beter.

Waarom is het zo lastig om anderhalve meter afstand te houden voor mensen met een beperking.
In een supermarkt is het erg lastig als je een visuele beperking hebt, of als je een verstandelijke beperking hebt en het niet snapt.

Mogen mensen met een scootmobiel weer mee met Valys?
Ja, en in de meeste gemeentes rijden regiotaxi’s ook weer sinds juli. Wat goed is om te weten is dat regiotaxi’s per gemeente rijden en sommige gemeenten nog wel wat terughoudend als het gaat om taxivervoer. Incidenten zijn er dus nog wel even, maar het grote gros van de vervoerders rijdt weer.

Kevin: is het een idee om treinperrons gelijk te trekken met de ingang van de trein?
Ik heb een tijdje in de gemeenteraad gezeten en daar waren we destijds ook bezig met het verbouwen van het station en daarmee het gelijkvloers maken van perrons. Ik heb destijds meegemaakt dat heel veel partijen daar iets van mogen vinden. Denk bijvoorbeeld aan: Prorail, NS en de provincie. Het is dus een ingewikkeld proces. Gelukkig komt de NS met nieuwe treintoestellen die wel gelijkvloers zijn en waar je dus gemakkelijk in kan rijden. Provinciaal hebben we echter nog wel wat werk te doen.

Stefan: ga je nog ergens heen op vakantie?
Het was een druk en pittig jaar waarin we ons best hebben gedaan. Ik ga uitrusten, bijslapen, veel lezen, beetje de wetgeving in de gaten houden. Ik ga ook nog een aantal dagen naar Zeeland met hopelijk lekker weer.

Bekijk hieronder de livechat terug.