Het Kabinet wil voorlopig nog geen mondkapjesplicht instellen. Daar is Rick Brink, de Minister van Gehandicaptenzaken het niet mee eens.

Hij wil wel dat dat er een mondkapjesplicht komt, onder andere voor het gevoel van veiligheid. Daarom schrijft hij een brief aan de leden van de Tweede Kamer die in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport zitten.

Bij Spraakmakers op NPO Radio 1 legde Rick vanmorgen nog eens extra uit waarom hij voor de mondkapjesplicht (indien mogelijk) is.

Hieronder lees je de brief aan de Tweede Kamer.


Geachte leden van de Tweede Kamer,

Het Outbreak Management Team heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van mondkapjes. Dit onderzoek wordt vandaag besproken door het veiligheidsberaad en de Minister van Medische Zorg (T. van Ark). Middels dit schrijven, wil ik graag mijn statement kenbaar maken over het gebruik van mondkapjes.

We spreken in Nederland steeds meer over een mogelijke tweede lockdown, maar vergeet niet dat veel mensen met een beperking nog steeds middenin de eerste lockdown zitten. Simpelweg omdat zij de straat niet op durven, vaak omdat zij een zwakkere gezondheid hebben of omdat de 1,5 meter afstand voor hen moeilijk of niet te hanteren is. Het gebruik van een mondkapje zou niet alle zorgen niet wegnemen, maar zou mensen met een beperking wel iets meer comfort geven, waardoor ze ook meer bewegingsruimte krijgen.

Op dit moment zijn mondkampjes alleen verplicht in het openbaar vervoer. Dit is onderdeel van de intelligente lockdown zoals we die op dit moment als Nederlandse samenleving ondergaan. Het zou wat mij betreft verstandig zijn om ook een intelligente strategie te ontwikkelen als het gaat om de inzet van mondkapjes. Het virus verspreidt zich het snelst op plekken waar veel mensen gedurende een wat langere tijd samenzijn. Denk hierbij aan cafe’s, restaurants, winkelstraten en andere drukke plaatsen. Mijn advies zou zijn om met name in dit soort locaties mondkapjes te verplichten. Niet alleen om de mensen zelf beter te beschermen, maar zeker ook de mensen om hen heen.

Daarnaast is het zo dat onderzoeken aantonen dat het dragen van een mondkapje bijdraagt aan de bewustwording van de pandemie. Mensen worden door het dragen van een dergelijk kapje steeds weer geconfronteerd met het feit dat er een pandemie gaande is. We zien in de Nederlandse samenleving steeds meer de trend dat mensen het coronavirus vergeten. Meer bewustwording is noodzakelijk. Een mondkapje kan daarbij helpen.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd en mochten er aanvullende vragen zijn, dan hoor / lees ik dat natuurlijk graag.

Met vriendelijke groeten,

H.G. (Rick) Brink