Rouwen: hoe doe je dat?

November staat in het teken van het herdenken van onze overleden dierbaren. In een nieuwe aflevering van Jacobine op 2 vertellen drie gasten wie zij herdenken. Zo worden er drie persoonlijke monumentjes opgericht.

Iedereen krijgt ermee te maken: rouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, rouwen om een overleden dierbare? Er zijn boeken volgeschreven over hoe je ‘het beste’ kunt rouwen, maar is er wel een ‘juiste’ manier? Moet iedereen niet gewoon zijn eigen pad bewandelen? En is rouwen alleen maar heel zwaar, of heeft dit onvermijdelijke proces ook mooie kanten?

Kortom: de rouwperiode brengt veel vragen met zich mee.

‘Mijn eigen ervaring is dat hoe persoonlijker het verhaal van anderen is, hoe dichter het bij mij binnenkomt wat rouwen precies betekent’, vertelt Jacobine Geel zelf. In een nieuwe aflevering van Jacobine op 2 nodigt ze drie gasten uit die vertellen over hun eigen rouwproces.

Jacobine op 2
Jacobine Geel
Jacobine op 2
Lisanne van Sadelhoff

Zo spreekt Jacobine met journalist Lisanne van Sadelhoff. Toen op jonge leeftijd haar moeder overleed en ze niet wist hoe ze moest omgaan met de rouw die volgde, ging ze te rade bij talloze zelfhulpboeken. Toen kwam ze erachter dat er niet zoiets bestaat als een handboek voor rouw.

Met auteur Josha Zwaan spreekt Jacobine over de intensiteit en de intimiteit van de laatste maand voor het overlijden van haar vader. Zij moest midden in de coronacrisis afscheid van hem nemen. Dit kleurde de begrafenis van haar vader, maar dat ervoer zij juist als een zegen.

Jacobine op 2
Josha Zwaan
Frits Spits
Frits Spits

Radiomaker Frits Spits vertelt aan de hand van het lied ‘Zelfs nu je zwijgt’ van Veldhuis en Kemper, hoe woorden betekenis kunnen geven aan wat je voelt. Twee jaar geleden verloor Spits zijn vrouw Greetje en aan Jacobine vertelt hij dat het verdriet inmiddels verankerd is in zijn leven.