Schud je brein wakker: meneer Bouman (81) heeft een rekenopdracht

De 'Koning van de Priemgetallen' maakt zich zorgen over het rekenniveau in Nederland. Zijn doel? Netflix en rekenmachines de deur uit en train dat brein! "Wanneer je kinderen op zuigelingenleeftijd met een rekenmachine aan het verpesten bent, dan houdt het allemaal op", zegt de 81-jarige Willem Bouman.

Schud je brein wakker: meneer Bouman (81) heeft een rekenopdracht
Schud je brein wakker: meneer Bouman (81) heeft een rekenopdracht

"Om te beginnen, moet je het kunnen. Iedereen heeft namelijk elke dag wat te rekenen, linksom of rechtsom. Als je er op school aan gewend raakt om interesse voor die dingen te ontwikkelen, dan doe je het als volwassene ook makkelijker." Nu worden we allemaal op veel te jonge leeftijd verpest met een rekenmachine, vindt meneer Bouman.

Mentale en fysieke training

Het echte hoofdrekenen, dat gebeurt veel en veel te weinig, zegt meneer Bouman. Dat geldt echter niet voor hemzelf. Anderhalf tot twee uur per dag besteedt hij aan het trainen van zijn brein. "Dan ben ik met allerlei cijfermatige dingen bezig." De 81-jarige houdt het niet alleen bij de mentale trainingen. "Ik maak ook elke dag een fietstocht van ruim twaalf kilometer. Dan heb ik tenminste lichamelijke bezigheid. Maar met hoofdrekenen, dan gebeurt hier alles in mijn krullenbol", grapt hij met de weinige haren op zijn hoofd.

Dit jaar harkt meneer Bouman zijn vijfde wereldrecord binnen. "Het zijn altijd andere aspecten van dezelfde bezigheid; hoofdrekenen. Je kunt het een niet inruilen tegen het ander. Je kunt niet zeggen: 'omdat ik goed ben in die priemgetallen, heb ik ook verstand van de sommen van vier kwadraten'. Dat zijn allemaal aparte aspecten." Daarom werkt hij op veelzijdigheid, legt hij uit.

Blijven leren

Zelfs na zijn tachtigste leert hij bij. Kort geleden stuitte hij op iets nieuws. "Ik ben nu bezig met getallen; een getal van vijf cijfers, tienmaal te schrijven als de som van vier kwadraten. Daar heb ik namelijk net weer aan ontdekt dat daar toch weer andere aspecten inzitten, dan wat ik eerder in februari heb gedaan."Rekenwonder Willem Bouman doet een wereldrecordpoging @dwdd

Een van zijn rekenkunsten is het 'kalenderrekenen' (succes op verjaardagen gegarandeerd).. "Ik begin met een algemene uiteenzetting. Waaruit bestaat een verjaardag? Die bestaat uit een datum, een maand, een jaar en een eeuw." De truc? Binnen mum van tijd weet meneer Bouman te vertellen op welke dag Margriet geboren is.

OPROEP: Denk jij het antwoord op de som van meneer Bouman te weten? Stuur ons dan een filmpje waarin jij de som oplost naar M@kro-ncrv.nl #ditisM pic.twitter.com/VVxpYErfRw

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 9, 2020

Doe je mee? 

De grote droom van Willem Bouman is om Nederland weer massaal aan het hoofdrekenen te krijgen. Hup, Netflix de deur uit deze kerstvakantie en zet dat brein aan het werk. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij een som bedacht. Welke cijfers missen we in bovenstaande som? "Dat is de vraag die ik aan de Vaderlandse kijkers voorleg."

Kurken, het nieuwe Yahtzee?

De reacties stromen binnen en een groot aantal kijkers is in de reken-pen geklommen. Mocht je al uitgerekend zijn met bovenstaande som - of je kinderen in de kerstvakantie willen vermaken - dan heeft meneer Bouman ook nog een spel voor jullie in petto; 'Kurken'. Iniatiefnemers zijn meneer Keij en meneer Corving en meneer Bouman is groot voorstander van deze gezellige rekenvorm. "Het is heel simpel", begint hij. "Je neemt een getal in je hoofd, gooit met dobbelstenen en met de uitkomst van die stenen maak je combinaties waarmee je op het getal uitkomt dat je in je hoofd had. Dat kun je met een verschillend aantal dobbelstenen doen, hoe meer stenen, hoe meer mogelijkheden! Optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, alles mag!"Geen zin om na het kerstdiner voor de vijftiende keer Home Alone te moeten kijken? Pak de dobbelstenen erbij en laat het Kurken beginnen!