"Jij gaat hier gewoon bouwen, anders krijg je geen geld." Volgens de nummer 42 op de PVV-kieslijst zou het Rijk weer méér regie moeten krijgen op het gebied van wonen. In onze rubriek 'The Young Ones' spreken we met twintigers op de politieke kieslijsten, deze keer: Sjors Nagtegaal.

Sjors Nagtegaal

Wie is Sjors Nagtegaal?

"Eigenlijk ben ik het manusje van alles", vertelt de 25-jarige politicus aan de telefoon. Sinds 2018 werkt hij als beleidsmedewerker voor de gemeenteraadsfractie van de PVV in Utrecht. Een functie met een breed takenpakket, legt hij uit. "Ach, ja, ik heb niet zoveel met de functiebeschrijving, het moet een naam hebben, maar in de praktijk doe ik van alles; spreken met bewoners van de gemeente, de administratie en houd ik me bezig met het voorbereiden en maken van moties." Hoe zijn vrienden hem zouden omschrijven? "Een grappenmaker", met droge humor, voegt hij even later toe. 

Sjors, houd eens je kop dicht

Maar, in sommige situaties kunnen mensen hem ook weleens achter het behang plakken, vertelt hij lachend. "Op bepaalde vlakken kan ik best vervelend zijn. Neem bijvoorbeeld discussies over politieke onderwerpen. Dan kan het lastig zijn om mij te stoppen, of beter gezegd: je moet me dan echt even uit laten praten. Mensen zeggen wel eens: joh, Sjors, houd je kop dicht, met je politiek. Hetzelfde geldt trouwens als het gaat om mijn liefde voor geschiedenis. Dan kijken mensen me ook aan met een blik van 'dit boeit me totaal niet'..."

Lees ook:

"Ik ben ook wel anders dan mijn leeftijdsgenoten", vervolgt hij. "25-jarigen van nu houden van feesten, zuipen; het typische studentenleven. Ik heb dat helemaal niet. Sterker nog: ik vind het een verschrikking om naar een festival te gaan. Die drukte is voor mij echt de hel. Geef mij maar een glas port of whiskey en dan lekker een discussie voeren - gelukkiger krijg je me niet."

Om deze reden wist ik: de politiek daar moet ik zijn…

"Als je iets wil veranderen, is politiek één van de middelen die je hebt om dat te doen." Bij Sjors was die interesse in politiek er eigenlijk altijd al. "Op jonge leeftijd keek ik al veel debatten", maar vanaf 2015 wist hij zeker dat hij de politieke arena moest opzoeken. "Na die golf van terroristische aanslagen in Europa, dacht ik: we gaan echt de verkeerde kant op." Hij werd lid van de jongerenpartij van de VVD. Een zoekende periode, blikt Sjors terug. "Dat heb je natuurlijk als je jong bent. In 2017 kwam ik definitief bij de Partij voor de Vrijheid terecht."

Dit is waarom ik op de barricade wil staan…

Sjors moet even over zijn antwoord nadenken. "Die uitdrukking 'op de barricade staan' associeer ik met linkse politiek; bijvoorbeeld de BLM-protesten. Laat ik het anders zeggen: ik wil op het podium staan om het onderwerp wonen aan de kaak te stellen. Voor mij, en mijn leeftijdsgenoten, het allerbelangrijkste thema op dit moment."

Lees ook:

De jonge politicus weet als geen ander hoe frustrerend het is om geen woning te kunnen vinden. "Mijn vriendin is zwanger. We zouden graag groter gaan wonen, maar krijg dat maar eens voor elkaar in de randstad. Zelfs met een goed salaris is dat momenteel onmogelijk. Er moeten veel meer betaalbare woningen gebouwd worden. Laten we meer gaan kijken naar buitenstedelijk bouwen - daar is de grondprijs veel lager. Op die manier kunnen we ook meer sociale huurhuizen bouwen."

Houd toch op, er zijn grotere problemen

"Die problematiek is nu onderbelicht. Kijk bijvoorbeeld naar de stellingen in het RTL-debat. 'Minimaal 10 procent van de bewindslieden moet van kleur zijn', zie ik dan op het beeldscherm staan. Dan denk ik: Kom op jongens! Er wonen mensen tot hun dertigste bij hun ouders omdat ze geen huis kunnen vinden en dan gaan ze bij dat debat zitten lullen over diversiteit. Houd toch op, er zijn grotere problemen. Op zo'n moment wil ik bijna dingen naar de televisie gooien. De hele avond zat ik te hopen op een gesprek over wonen, maar er kwam niks…"

Hierom ben ik de juiste persoon om in de bres te springen…

"Ik ben iemand die niet makkelijk over zich heen laat lopen. Zo sta ik in de gemeenteraad ook wel bekend. Nuance is niet echt mijn ding. Ik zeg gewoon waar het op staat, en als je het daarmee niet eens bent, is dat echt jouw probleem."

We moeten nú het tij keren

Toen dit gebeurde wist ik: dit moet anders…

"Dan kom ik weer terug op die aanslagen vanaf 2015; Nice, Londen en Parijs… Dat was voor mij het moment dat ik dacht: dit gaat zo niet meer. We moeten nú het tij keren. Toen begon ik op een andere manier naar politiek te kijken - ik ging op zoek naar een partij waarin ik me helemaal kon vinden. Ik wilde iets voor mijn land doen."

In het leuke #Nieuwegein is het thuiskomen als PVV’er. Leuke en vooral positieve reacties van mensen die fan zijn van ⁦@geertwilderspvv⁩! #StemPVV pic.twitter.com/mvUH5bF7et

— Sjors Nagtegaal (NR 42, LIJST 2) (@Sjors_Nagtegaal) March 6, 2021

De politiek is het juiste middel om mijn doel te bereiken omdat…

"Politiek is het enige middel dat beleid echt kan veranderen - los van alle lobbygroepen. Maar de politiek zou nog meer tools in kunnen zetten", waarmee Sjors doelt op referenda. "Burgers moeten meer zeggenschap krijgen. Het is nu best matig gesteld, met die inspraak."

Je bent jong en je wilt wat: dit compromis zou ik nooit sluiten... 

"Geert Wilders heeft al gezegd: de PVV gaat geen compromissen sluiten over immigratie. Dat moeten we gewoon stoppen, die grenzen moeten echt dicht. Als partij moet je een rechte rug houden." Het thema waar de 25-jarige politicus zelf geen compromis over wil sluiten, laat zich al raden; wonen. "Ik zou graag weer een ministerie van Wonen willen creëren, die goed gaat kijken waar gemeenten moeten bouwen. En dat mag best met de harde hand: 'Jij gaat hier bouwen, en anders krijg je geen geld'. Het Rijk zou weer meer regie moeten nemen."

Voor deze serie zijn we op zoek gegaan naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Ben je momenteel nog zwevend? De NRC heeft een handige Stemhulp, waarin je de standpunten van de politieke partijen overzichtelijk kan vergelijken. Of maak gebruik van de StemWijzer!