Het gaat eigenlijk tegen onze eigen cultuur in, maar we trappen er – aan de uitpuilende schappen te zien – massaal in: Nederland koopt weinig tapas voor relatief veel geld. De vraag luidt: hoeveel geld bespaar je als je het niet-gesneden origineel verkiest boven de variant in plastic bakjes? De Keuringsdienst van Waarde zoekt het voor je uit! 

Een digitale borrelplank samenstellen 

De Keuringsdienst vraagt zich af hoeveel het nu eigenlijk scheelt als je een tapas-plank zowel mét als zonder de welbekende bakjes vult en stelt twee goedgevulde digitale borrelplanken samen: 

Gebruik je tapasbakjes? Dan betaal je:

  • Een bakje met Goudse kaas (jong belegen, 48+) kost omgerekend 14,29 euro per kilo. 

  • Een bakje met grillworst kost omgerekend 13,33 euro per kilo. 

  • Een bakje met Spaanse fuet kost omgerekend 27,77 euro per kilo. 

  • Een bakje met Gelderse gekookte worst kost omgerekend 13,33 euro per kilo. 

  • Een bakje leverworst kost omgerekend 13,33 euro per kilo. 

  • Een bakje jamon serranoham kost omgerekend 38,46 euro per kilo. 

  • Een bakje cervelaat kost omgerekend 20,00 euro per kilo. 

Een borrelplank op basis van ‘supermarkt tapas’ kost ons 140,51 euro. Dat is 14,05 euro per honderd gram. Dat moet goedkoper kunnen toch? 

Nu stellen we dezelfde plank nog eens samen, maar dan zonder gebruik te maken van de plastic tapas-bakjes. We snijden de borrelhappen zelf en komen tot deze prijzen per kilo: 

Zonder tapasbakjes betaal je: 

  • Jong belegen Goudse kaas (48+) kost 12,59 euro per kilo 

  • Grillworst kost 15,00 euro per kilo.  

  • Spaanse fuet kost 16,81 euro per kilo. 

  • Gelderse gekookte worst komst 9,29 euro per kilo. 

  • Leverworst kost 5,38 euro per kilo. 

  • Jamon serranoham kost 25,90 euro per kilo. 

  • Cervelaatworst kost 15,07 per kilo. 

Een borrelplank waarbij we alles zelf snijden kost omgerekend 100,04 euro en zo’n 10 euro per 100 gram. Een borrelplank, bestaande uit voorgesneden happen, is daarmee zo'n 40 procent duurder. En toch lijken we daar als consument weinig om te geven. 

Wil je dus wat centjes besparen, koop dan het niet- gesneden origineel en ga zelf aan de slag. Iets meer moeite, maar ook méér product en minder geld! 

Zelf aan de slag

Leg de tapasbakjes maar terug in de schappen en ga zelf aan de slag. In BinnensteBuiten laat Ramon je zien hoe je een heerlijke Spaanse tapas in elkaar zet. Buen provecho! 

Keuringsdienst van waarde is elke donderdag om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.