Verhalenverteller en muziekkenner Leo Blokhuis (Achter de dijken, Soundtrack van de Bevrijding) neemt in het  programma Soundtrack van de Koude Oorlog de kijker mee op een spannende muzikale reis.

Muzikale explosie

In december 2021 is het 30 jaar geleden dat, met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de Koude Oorlog officieel ten einde kwam. De toenadering tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov vormden het slotakkoord van een decennialange periode vol wantrouwen en spionage. Het was de tijd van de kernwapenwedloop en het IJzeren Gordijn. Maar ook de jaren van een groeiende angst voor een kernoorlog en de grootste demonstraties die Nederland ooit heeft gekend. Hoogtijdagen van de Nederlandse vredesbeweging. ‘De bom’ viel gelukkig nooit, maar de Koude Oorlog leidde wel tot een muzikale explosie.  

De Soundtrack van de Koude Oorlog

Vanuit een voormalige straaljagerhangar op Vliegbasis Soesterberg bespreekt Leo aan de hand van veelzeggende popsongs het sentiment in een gepolariseerde samenleving. Een muzikale en meeslepende geschiedenis, vaak verrassend actueel, vertelt met reportages en livemuziek. In de Soundtrack van de Koude Oorlog wordt Leo bijgestaan door muzikale alleskunners Ellen ten Damme en Ruben Hein. 

Inspiratiebron

De Koude Oorlog was decennialang de inspiratiebron voor grootheden als David Bowie, The Beatles, Bob Dylan: ze maakten prachtige nummers over die grauwe tijd. Grote hits als 99 Luftballons, Nikita, Wind of Change komen voorbij. Maar de Koude Oorlog zit ook in liedjes waar je het niet verwacht, zoals de aanstekelijke zomerhit Vamos a la Playa.  Ook Nederlandse bands als Doe Maar en Toontje Lager toonden zich maatschappijkritisch en met succes. Protestsongs als De Bom en Over de Muur behoren tot ons collectief geheugen. Harry Jekkers schreef Over de Muur voor de grote demonstratie op het Malieveld van 1983. In de Soundtrack gaat hij voor het eerst sinds de val van de muur terug naar Berlijn. Tieneridool Ernst Jansz (Doe Maar) laat de allereerste versie van De Bom horen en staat oog in oog met een opmerkelijke fan. En hoe luid was het muzikale protest in Woensdrecht?  Leo Blokhuis gaat terug naar de vliegbasis Woensdrecht, de aangewezen opslaglocatie voor kernwapens én het epicentrum van het grootste muzikale protest uit onze geschiedenis.

Protestmuziek, grote hits en verrassende muziekgeschiedenis, het komt allemaal voorbij in het KRO-NCRV programma Soundtrack van de Koude Oorlog.  

Soundtrack van de Koude Oorlog, zaterdag 1 januari om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.