Koffie. Menig mens begint de dag liever niet zonder. En de gemiddelde Nederlander al helemaal niet. Ons land is namelijk de nummer vijf ter wereld als het gaat om koffieconsumptie en wereldwijd consumeren we zo’n 500 miljard koppen koffie per jaar. Maar waar komt dat magische goedje vandaan? En is het eigenlijk wel vanzelfsprekend dat onze koffie bevoorrading altijd maar aangevuld wordt? Deze video van Vox legt het uit!

Vrouw met een kopje koffie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het verbouwen van koffieplanten vraagt om nogal specifieke omstandigheden: de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid regenval zijn cruciaal. En volgens dit onderzoek is dat een zorgwekkend punt. De verwachting is dat - ten opzichte van het huidige grondgebruik - in 2050 nog maar de helft van de grond geschikt is voor de oogst van koffiebonen… Hoe zit dat? 

Belangrijkste koffieverbouwers

De aarde warmt op en de gemiddelde temperatuur stijgt. Daardoor zijn minder gebieden geschikt om de geliefde koffieplant te laten groeien. Colombia behoort tot de grote koffieleveranciers wereldwijd. Maar klimaatverandering is daar al lang en breed voelbaar. "De koffiebonen productie daalt de laatste 15 jaar enorm", vertelt een van de boeren in de video van VOX.

Lees ook:

Wereldwijd bestaan er ruim honderd soorten koffieplanten. De twee meest gebruikte en bekendste soorten zijn de Robusta en de Arabica. Robusta is een bittere, goedkopere espressoboon en wordt veel gebruikt voor de productie van oploskoffie. De Arabica plant levert de luxere koffieboon: verfijnd en kostbaar.

Een veeleisende plant 

De Arabica plant vraagt om zeer specifieke omstandigheden. De plant groeit het beste bij een temperatuur van 18 tot 21 graden Celsius. Daarnaast is de hoeveelheid regen ook een dingetje: optimaal is een omgeving waar negen maanden neerslag valt, gevolgd door drie maanden van droogte waarin de plant kan bloeien. En dat is nog niet alles. Het ideale milieu betekent voor deze plant een warme dag gevolgd door een koude nacht. Dat gebeurt tussen de 1000 en 2000 meter boven zeeniveau. Een flink eisenlijstje dus.

Regio Zona Cafetera

Waar vinden we deze omstandigheden? 

Daar begint de problematische kant van dit verhaal: die plekken worden steeds schaarser. Waar Colombia bekend staat als de wereldwijde koploper als het gaat om kwaliteitskoffiebonen, staat de Zona Cafetara door klimaatverandering onder druk. De regio is al 1.2 graden celsius opgewarmd sinds 1980, legt de video uit. Alleen al dat temperatuurverschil kan funest zijn voor de Arabica koffieplant. Daarnaast werkt de temperatuurstijging nóg iets vervelends in de hand: de opwarming zorgt voor ideale omstandigheden voor ongedierte. Het wordt dus steeds lastiger voor de Colombianen om de koffieplant in leven te houden.