Staatsbosbeheer zal bij het verharden van paden in hun eigen natuurgebieden voortaan schoner bouwpuin gaan gebruiken, zo maakten zij begin mei bekend. Aanleiding is de uitzending van Pointer in voorjaar 2021. Hieruit bleek dat wandelpaden van Staatsbosbeheer soms vol liggen met stukken pvc-buis, elektriciteitsdraden, pluggen, isolatiemateriaal en ander plastic.

Paden van Staatsbosbeheer zijn regelmatig aangelegd met menggranulaat, gemalen bouwpuin afkomstig van gesloopte gebouwen. Uit een recente inventarisatie van Staatsbosbeheer blijkt dat bij de aanleg van 630 kilometer aan wandel – en fietspaden dit funderingsmateriaal is gebruikt. Menggranulaat wordt voornamelijk gebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw. Eroverheen komt dan een laag asfalt. Het is een goed alternatief voor primaire grondstoffen zoals zand of grind. Maar dit recyclinggranulaat mag tot 1 procent van het gewicht uit vervuiling bestaan, zoals plastic, metalen, rubber en gips. Het is daarom niet gek dat wandelaars bij Pointer in 2021 klaagden over vervuilde wandelpaden. Sommigen van hen kwamen zelfs met een vuilniszak vol bouwafval thuisEen wandelpad bevat al gauw tonnen recyclinggranulaat, en daarmee dus ook kilo’s afval.

De uitzending van Pointer leidde destijds al tot veel verontwaardigde reacties. Meerdere partijen in de Tweede Kamer stelden na de uitzending van Pointer vragen aan de verantwoordelijk minister over het gebruik van menggranulaat en de natuurbeheerder kondigde een intern onderzoek.

 

 

 

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg