Stukken pvc-buis, elektriciteitsdraden, pluggen of isolatiemateriaal. Verschillende wandelpaden van Staatsbosbeheer liggen er vol mee. Wat blijkt: het is door Staatsbosbeheer zelf gestort!

Niet de bedoeling

De Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren (BRBS) vindt het niet de bedoeling dat recyclinggranulaat op deze manier wordt toegepast. Volgens directeur Otto Friebel is het materiaal, dat hoofdzakelijk gebruikt wordt als funderingsmateriaal onder asfaltwegen, te vervuild om open en bloot toe te passen in de natuur. Normaal zit er nog een laag over heen. 

Kwestie van geld

Als Pointer aan Staatsbosbeheer vraagt waarom ze het puin hebben gestort, antwoordden ze dat het voornamelijk te maken heeft met een kwestie van budget. "Voor natuurbeheer hebben we een redelijk budget,” vertelt boswachter Mark Kras aan Pointer in een interview, “maar voor recreatiebeheer is dat vrij beperkt."

Lees hier het hele onderzoek

Reactie Staatsbosbeheer

“Naar aanleiding van de uitzending van Pointer heeft Staatsbosbeheer veel reacties ontvangen van mensen die boos of verontwaardigd zijn over het gebruik van menggranulaat bij de aanleg van (half)verharde wandel- en fietspaden in onze terreinen. We trekken ons die kritiek aan en hebben daarom besloten om een interne evaluatie te starten naar ons gebruik van menggranulaat.”  

De uitzending van Pointer over plastic puin in de wandelpaden van Staatsbosbeheer was op 15 februari om 22.20 uur te zien op NPO 2.  

Kijk nu op NPO Start

Wil je wat groener leven?

We helpen je een handje met interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid.