Svetlana Tichanovskaja te gast in College Tour

De leider van de oppositie in Wit-Rusland, Svetlana Tichanovskaja, is te gast in het nieuwe seizoen van College Tour. Studenten die een vraag aan haar willen stellen kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Zie hier haar videoboodschap

College Tour wordt voor het eerst door KRO-NCRV uitgezonden. In de eerste twee afleveringen van het seizoen waren Ilse de Langeen Marcel Levi te gast. Eerder maakte presentator Twan Huys bekend dat ook schrijfster Connie Palmen, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons te gast zullen zijn. 

Svetlana Tichanovskaja

Ze groeide uit tot hét gezicht van het verzet tegen de laatste dictator van Europa, Aleksander Loekasjenko. Tichanovskaja ziet zichzelf niet als oppositieleider, maar als de gekozen leider van Wit-Rusland. Zelf had ze geen politieke aspiraties. Maar nadat haar man, presidentskandidaat Sergey Tichanovski, werd opgepakt, besloot ze in zijn plaats mee te doen aan de verkiezingen. Loekasjenko zou de verkiezingen met tachtig procent van de stemmen hebben gewonnen, maar na die uitslag kwam een groot deel van de Wit-Russische bevolking in opstand. Maanden van massademonstraties volgden, maar die werden met veel geweld neergeslagen.

Sacharovprijs

Namens de Wit-Russische oppositie nam Tichanovskaja eind 2020 de Sacharovprijs in ontvangst. Het Europees Parlement reikt die prijs jaarlijks uit aan individuen en organisaties die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Daarnaast werd Tichaknovskaja genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 

Opname: vrijdag 28 mei, Westerliefde Amsterdam

Uitzending: zaterdag 29 mei om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

College Tour, elke dinsdag om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Ben jij erbij?

Ben je student en kan je op vrijdag 28 mei in Westerliefde Amsterdam zijn? Meld je dan nu aan!

Ik wil me aanmelden