Svetlana Tichanovskaja vervroegd in College Tour

De leider van de oppositie in Wit-Rusland, Svetlana Tichanovskaja is aanstaande zaterdag te gast in College Tour. Vanwege de internationale verontwaardiging over de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj, en haar bezoek aan Nederland is de uitzending vervroegd. College Tour is nu morgen, zaterdag 29 mei om 20.35 uur, te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Afgelopen week stond de EU-top grotendeels in het teken van de arrestatie van activist en journalist Roman Protasevitsj in Wit-Rusland. Het Ryanair-vliegtuig waarin hij zat moest na een valse bommelding uitwijken naar Minsk, waar hij werd opgepakt.

Svetlana Tichanovskaja

Tichanovskaja groeide uit tot hét gezicht van het verzet tegen de laatste dictator van Europa, Loekasjenko. Tichanovskaja ziet zichzelf niet als oppositieleider, maar als de gekozen leider van Wit-Rusland. Zelf had ze geen politieke aspiraties. Maar nadat haar man, presidentskandidaat Sergey Tichanovski, werd opgepakt, besloot ze in zijn plaats mee te doen aan de verkiezingen. Loekasjenko zou de verkiezingen met tachtig procent van de stemmen hebben gewonnen, maar na die uitslag kwam een groot deel van de Wit-Russische bevolking in opstand. Maanden van massademonstraties volgden, maar die werden met veel geweld neergeslagen.

Namens de Wit-Russische oppositie nam Tichanovskaja eind 2020 de Sacharovprijs in ontvangst. Het Europees Parlement reikt die prijs jaarlijks uit aan individuen en organisaties die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Daarnaast werd Tichaknovskaja genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 

College Tour wordt uitgezonden door KRO-NCRV. In de eerste drie afleveringen van het seizoen waren Ilse DeLange, Marcel Levi en Connie Palmen te gast.

College Tour, zaterdag 29 mei om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.