Terugkijken: Het ware gezicht van carnaval

"Wat je nu ziet is echt uniek", zegt carnavalshistoricus Rob van de Laar. Alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Watersnoodramp van 1953 en deels in de Tweede Wereldoorlog ging carnaval niet door. "Dit gaat de nodige emotie opbrengen. Dat is voor velen zo."

In Geleen deelt opperflaaris Bert Lemmens samen met prins Daan II de jaarmedailles uit aan gewone en bijzondere Geleendenaren die door hun eigen stadsgenoten zijn genomineerd. Corry Vermeer mag één van de medailles in ontvangst nemen. "Corry is haar hele leve hier al een fenomeen tijdens de vastelaovend. Ze is standaard nummer 111 in de optocht, op hoge hakken, met een leeftijd van 94 jaar. Ze gaat maar door", vertelt Daan. "Ik heb ze nu niet aan", lacht Corry. Nadat ze de medaille in ontvangst neemt, komt haar zoon Nicol naar buiten met een mooi paar schoenen. "Nu moet ze, ze wel even aan", zegt Nicol. Opgewekt laat Corry haar danskunsten zien: "Ik wilde net met je gaan dansen!" Als laatst moet er natuurlijk nog geproost worden met een borrel. "Op de vastelaovend!"

Bert Lemmens

Dit is de vastelaovend. Delen wat goed gaat, maar zeker ook delen wat minder goed gaat.

Carnaval
Carnaval

Carnavalsvereniging De Zoatmaale organiseert normaalgesproken in Stramproy bonte avonden tijdens carnaval. "We mogen de mensen nu niet bij elkaar brengen, dus gingen we kijken hoe we de carnaval bij de mensen konden brengen", zegt voorzitter Guido Peeters. Nu hebben ze als alternatief de 'Bonte Avond Box' gemaakt, die geopend mag worden tijdens de digitale bonte avond-livestream. "Carnaval is het leven vieren. Juist in deze tijd. Als wij er voor kunnen zorgen dat de mensen een klein beetje plezier hebben, dan hebben wij het goed gedaan", zegt vorst Geert-Jan Kwaspen. Om 20:11 uur is het in Stramproy stil op straat, want binnen in de huiskamers begint de digitale bonte avond. Meer dan duizend inwoners vieren los van elkaar, toch samen, hun geliefde vastelaovend.

Uitzending: Wij vieren altijd carnaval!

In Kruispunt de initiatieven voor een coronaproof carnavalsfeest.

Bekijk de hele uitzending