Hart voor hun zaak; dat hebben de kleine ondernemers in de Kleine Overstraat in Deventer. Achter elke deur schuilt een verhaal. De platenzaak en de wolwinkel draaien overuren, terwijl de meeste andere ondernemers het erg moeilijk hebben. Met allerlei initiatieven proberen ze de moed erin te houden.

Zanger en buurtbewoner Rob Dekay denkt dat veel ondernemers in het straatje het erg lastig hebben. "In het begin was het nog: oh, wat spannend, waar zitten we met z'n allen in? Tot aan deuren die nu dichtblijven." Maar hij gelooft in hun veerkracht. "Het zijn sowieso ondernemers die er wat van maken. Het is een bonte verzameling van mensen en dat maakt het juist zo leuk. Het zou heel tof zijn als het er allemaal nog is over een half jaar."

Milou Merfol begon net voor de eerste lockdown met haar lunchroom. "Ik ben niet een zaak begonnen om superrijk te worden. Ik wil doen wat ik leuk vind en elke dag met passie naar mijn werk gaan." Milou en haar partner krijgen krijgen allebei de Tozo en zijn daar heel blij mee. Met haar huurbaas heeft ze een regeling kunnen treffen waardoor ze nu kan overleven. "Daar ben ik heel dankbaar voor."

Dit is echt het harde leven van het ondernemen.

Femke Janzing
Ondernemers tussen hoop en vrees
Ondernemers tussen hoop en vrees

"Ik pak nu mijn oude leven helemaal in", zegt Femke Janzing terwijl ze de kleding van haar Rockabilly kledingzaak in dozen stopt. "Daar wordt ik wel verdrietig van." Femke is de eerste in de straat die haar winkel moet opgeven. Qua regelingen valt ze overal buiten omdat ze nog maar net met haar zaak begonnen was. "Het is lening, op lening, op lening. Ik ga nu mijn vierde lening al aan", vertelt Femke. Om niet in de schuldsanering te belanden begint ze nu met de hulp van haar buurman een delicatessenzaak. Voor Femke was het kiezen tussen twee kwaden. Ze heeft veel zin in de doorstart. Buurman Harm heeft ook een delicatessenzaak en ziet de winkel van Femke niet als concurrentie, maar als een aanvulling.

Hamody Alsadi heeft een kledingreparatiewinkel en vindt het erg saai om de hele dag alleen in zijn winkel te zitten en mist zijn klanten. "Je hebt contact met mensen nodig. Altijd, want je kunt niet zonder mensen leven." Hij wordt een beetje emotioneel wanneer hij vertelt over een klant die hij al een jaar niet gezien heeft. "Deze meneer heeft zeven kledingstukken gebracht aan het begin van de coronatijd. Hij is een goede jongen, een soort vriend van mij. Het is dure kleding, maar ik weet niet wat er met hem is gebeurd." Voor corona kwamen er wel twintig klanten per dag kleding brengen. Nu ziet hij soms dagen niemand. "Ik hoef geen miljonair te zijn, maar het is belangrijk voor mij om goed te leven."

Alle kleine ondernemers in de Kleine Overstraat hopen op versoepelingen om het hoofd boven water te kunnen houden. Kruispunt blijft de ondernemers het aankomende jaar volgen, dus houd onze kanalen in de gaten.