De nacht duurt lang voor de slapeloze die verdrinkt in zijn eigen zorgen en verdriet. Als het donker je de armen sluit, alles te overweldigend voelt, dan is er troost te vinden in de stilte van de duisternis.

Troost bieden

Rams Loilargoisain (49) draait nachtdiensten in de ouderenzorg en weet als geen ander wat voor effect verdriet kan hebben op onze nachtrust. Tijdens zijn werk biedt hij troost aan kwetsbare, slapeloze ouderen die wakker liggen omdat ze een dierbare zijn verloren. Dit werk geeft hem ontzettend veel voldoening. Hij is iemand waar de inwoners altijd op kunnen terugvallen – een luisterend en geruststellend oor in de nacht (beluister fragment vanaf 49:08).

Nachtmerries

Hoe kun je het beste omgaan met onrust en nachtmerries? Ingrid Verkeek (53) is slaaptherapeut bij het Centrum voor de Slaapgeneeskunde. Ze vertelt dat ieder mens per nacht zo’n vier tot vijf slaapcycli doormaakt bestaande uit een lichte slaap, een diepe slaap en een droomslaap. Dromen zijn noodzakelijk om gedachten te kunnen onthouden of juist om ze te vergeten. Ook zorgen ze ervoor dat we onze emoties van de dag verwerken. Hoe verder in de nacht, des te langer deze droomslaap wordt. Zij adviseert mensen met nachtmerries dan ook om tijdelijk wat korter te gaan slapen waardoor zij minder dromen zullen ervaren (beluister fragment vanaf 4:55).

De slapelozen, 5 dagen lang vanaf maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2

Uitzending gemist?

Geen oog dicht doen was nog nooit eerder zo aangenaam. De derde uitzending van De slapelozen gaat over troost halen uit de nacht.