2,2 miljoen kijkers voor live-uitzending – opvallend veel jongere kijkers.

Fotografie: Nathan Reinds / Floris Heuer

Het hoopvolle verhaal van The Passion trok donderdagavond 14 april ruim 2,2 miljoen kijkers. The Passion liet tijdens de live-uitzending vanuit Doetinchem onder leiding van verteller Ruud de Wild weer een actuele versie van het paasverhaal zien. 

Het thema ‘Alles komt goed?!’ was een belangrijke en hoopvolle boodschap in deze twaalfde editie. De boodschap stond in het paasverhaal centraal en in de processie die zich dit jaar richtte op jongeren. Online kwamen kijkers ook bijeen in een virtuele processie en liepen 12.500 kijkers mee uit heel Nederland. Dit jaar eindigt het niet bij de opstanding van Jezus, maar krijgt het verhaal een vervolg op donderdag 26 mei met The Passion Hemelvaart.

Ondanks een plein zonder publiek, heeft de kijker thuis The Passion alsnog op de eerste rij kunnen beleven. De actuele vertelling van Ruud de Wild, bekende muzieknummers en de veroordelingsscene aan de talkshowtafel van Jeroen Pauw bleven niet onopgemerkt door kijkers bleek uit de duizenden social media reacties. Ondertussen werden kijkers uit heel het land met elkaar verbonden tijdens de virtuele processie waar inspirerende en hoopvolle verhalen online met elkaar werden uitgewisseld. Bovendien waren er door heel Nederland honderden initiatieven om samen te kijken. Nieuw dit jaar was PassionTalk die direct na de uitzending op NPO 1 Extra werd gepresenteerd door presentator Klaas van Kruistum. Samen met de hoofdrolspelers en enkele bekende gasten werd nagepraat over The Passion en kregen kijkers eerste beelden te zien uit The Passion Hemelvaart.

KRO-NCRV Directievoorzitter Peter Kuipers: “Deze Passion laat zien dat we in deze donkere dagen behoefte hebben aan hoop. Met dit eeuwenoude verhaal zijn opnieuw kijkers met elkaar verbonden. Door het verhaal, de vele initiatieven om samen te kijken en de groep jonge kruisdragers, waaruit vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. Opvallend is dat er veel jonge kijkers waren voor deze editie van The Passion: zo geven we als KRO-NCRV het paasverhaal met de boodschap ‘Alles komt goed?!’ door aan nieuwe generaties. Ik kijk uit naar The Passion Hemelvaart waarin de boodschap vertrouwen centraal staat.”

Jurjen de Groot, directeur Protestantse Kerk in Nederland, kijkt ook tevreden terug. "Dit Bijbelse verhaal over lijden, sterven en opstaan van Jezus blijkt elk jaar weer een verhaal dat springlevend is. Het blijft inspireren en toont dat er ook een weg is van liefde en opoffering, en daagt ons allemaal uit om het goede te doen voor anderen."

The Passion Hemelvaart

Dit jaar houdt het verhaal niet op bij Pasen en krijgt The Passion voor het eerst een vervolg op Hemelvaartsdag. KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland willen de kijker kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart, het ultieme verhaal over vertrouwen. Bovendien een verhaal dat naadloos aansluit bij het thema ‘Alles komt goed?!’. The Passion Hemelvaart, gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt. Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. The Passion Hemelvaart wordt net als The Passion naar het nu getrokken waardoor het actueel en herkenbaar is. Ook de bekende muziekhits zullen niet ontbreken. Hoofdrollen in deze muzikale vertelling zijn weggelegd voor Kim-Lian van der Meij (Maria Magdalena), Thomas Cammaert (Petrus), Noortje Herlaar (Maria) en ook in deze uitzending is Ruud de Wild de verteller. Daarnaast zijn Soy Kroon (Jezus) en de discipelen opnieuw te zien in The Passion 

The Passion 2022
The Passion 2022

De twaalfde editie werd geproduceerd door Mediawater en mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds en de Gemeente Doetinchem. De uitzending is terug te kijken via npostart.nl. The Passion Hemelvaart is op donderdag 26 mei om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.