Elk jaar, op de tweede vrijdag in december, kleuren een legio aan scholen en instanties paars om zich op deze manier in te zetten voor seksuele- en genderdiversiteit. Door een positieve sociale norm te stellen draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor velen. Zo is uit de kast komen is vaak een angstaanjagende gebeurtenis. Maar, dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Uit de kast komen, een hilarische gebeurtenis? Bij Sanneke, Lucas en Willemijn wel

We delen dan ook graag een aantal grappige (en hier en daar ook ietwat onhandige) coming-out verhalen met je.

Sanneke (20)

"Twee jaar geleden fietste ik naast een van mijn beste vrienden, Olivier, onderweg naar een club in Utrecht.. Ik heb hem leren kennen tijdens mijn middelbareschooltijd. We zaten beiden op een andere school, maar gingen daarna tegelijkertijd studeren in Utrecht. In BASIS, de dansclub, zou een meisje zijn waar ik toentertijd een beetje mee bezig was. Olivier wist niet dat ik interesse had in dit meisje. Ik had, voorafgaand aan deze avond, dan ook nog nooit met Olivier een gesprek gehad over mijn seksualiteit. Tijdens deze gehele fietstocht zat mijn hart redelijk in mijn keel, maar toen we de club naderde, sprak ik mijzelf nog wat moed toe. 'Kom op, you got this'. En zo: Uhm, Olivier, ik moet je nog snel even iets vertellen. Je weet wel, vanavond, er gaat iemand zijn waar ik een beetje mee bezig ben...en ja, uhm, dat is een meisje...dus...ik ben lesbisch.''

OOOOOOOOOOO, WAT LEUK! Of nee wacht, ik bedoel, WAT NORMAAL!

Olivier is nogal een enthousiaste jongen, dus hij schreeuwde over de gehele Amsterdamsestraatweg: 'OOOOOOOOOOO, WAT LEUK!', waarna hij even stil werd en toevoegde: 'Of nee wacht, ik bedoel, WAT NORMAAL!'. Direct daarna verzekerde hij me dat hij mij die avond nog een high five zou geven. Omdat ik in mijn hoofd vooral bezig was met het feit dat ik hem zojuist verteld had dat ik lesbisch ben, drong niet helemaal tot mij door wat hij hier nou precies mee bedoelde. Later op die avond was ik met dat desbetreffende meisje aan het zoenen. Olivier kwam, ook zoenend met een meisje, naast mij staan en gaf me uiteindelijk die high five. We schaterden het beiden uit van het lachen.De volgende dag liepen we ontzettend brak naar de Albert Heijn om een ontbijtje te halen. Olivier draaide zich ineens om en zei: 'Huh, jij bent toch gisteren uit de kast gekomen?'. Hij was het eigenlijk gewoon alweer bijna vergeten. 'Ja, weet je, ik hoef het er eigenlijk ook niet te lang over te hebben want het boeit me in principe eigenlijk geen reet. Maar, weet wel, als je ergens mee zit of het ooit ergens met me over wilt hebben, weet dat je altijd alles bij me kwijt kan.' Dit was veruit mijn leukste coming out."

"Of aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit op school nog altijd hard nodig is? Jazeker. LHBTIQIA+-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen."

Lees ook:

'Homo' is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTQIA+-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTQIA+-jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld. Tegelijkertijd is bekend uit onderzoek van de Columbia University en COC dat leerlingen op scholen met een Gender en Sexuality Alliance (GSA) zich meer thuis voelen en beter in hun vel zitten dan op scholen zonder GSA.

Lucas (21)"Menig Eurovisie Songfestival-fan kan zich waarschijnlijk nog wel het jaw dropping optreden van Polen uit 2014 herinneren. Volgens mij is dit optreden zelfs nog bekroond tot meest sexy (eerder meest seksistische, als je het mij vraagt) Eurovisie-optreden allertijden. Enfin, ook mijn vader was fan van het Poolse optreden. Ik weet nog goed dat hij tijdens dit optreden het volgende zei: 'Oh, nou, ja dit is écht iets voor ons, hè Luc? Zeker wel leuk om naar te kijken.' Ik deed alsof ik de opmerking niet hoorde, maar mijn hoofd draaide ondertussen overuren.

Een aantal dagen later waren we, je raadt het al, wéér het songfestival aan het kijken. Op een gegeven moment trad Tom Neuwirth, beter bekend als Conchita Wurst, op. Deze keer was het mijn moeder die mij aankeek en vroeg 'waar ik eigenlijk op viel'. Vanuit een soort verstikkende reflex reageerde ik 'Huh, gewoon, op vrouwen, hoezo?' en greep ik naar mijn telefoon om ontzettend neurotisch mijn toentertijd favoriete spel Hay Day te spelen.

Ik was in dat spel zó obsessief mijn varkens aan het voeren, om maar elk mogelijke vervolgvraag te kunnen vermijden. Op een gegeven moment hield ik het niet meer en barstte ik in tranen uit: 'Ik ben toch wel homo', zei ik. Ironisch eigenlijk, hoe een land dat LGBTQIA+-vrije zones overweegt toentertijd de aanleiding was voor mijn coming out. Elke keer als we nu weer het songfestival kijken kunnen we er alleen nog maar om lachen. 'Weet je nog?', schateren we dan in koor." 

NOU, JA, IK HEB HAAR TEPELS AL GEZIEN HOOR, EN AL HET ANDERE EIGENLIJK OOK AL, VAN BOVEN NAAR BENEDEN EN ALLES ERTUSSENIN

Willemijn van der Zwaard (24)"Er was een bepaalde periode in mijn leven waarin ik met een van mijn beste vriendinnen aan het daten was. Mind you, we hielden dit eigenlijk voor vrijwel iedereen privé. Niet omdat niemand er iets van af mocht weten, maar meer omdat we zelf nog niet zo goed wisten welke kant het op zou gaan. Daarnaast: hoewel ik hiervoor altijd enkel relaties met mannen had, wist ik wel altijd al dat ik mij ook aangetrokken voelde tot vrouwen. We hadden dan ook al vaker seks gehad, ook bij mijn moeder thuis (sorry mam, even een belangrijk detail voor het verhaal).

Op een zekere avond zou ik met die vriendin naar een feestje gaan. We waren ons bij mijn moeder thuis aan het klaarmaken. Ik besloot een doorschijnende body aan te trekken, en zo stond ik op een gegeven moment met mijn blote tieten in de woonkamer. Zonder er echt bij na te denken, want zowel mijn moeder als die vriendin hadden mijn tieten dus al wel eens vaker gezien. Ik wilde boobtape op mijn tepels plakken, waarop mijn onwetende moeder zei: 'Schat, zal ik je anders even op de gang helpen? Dan heb je iets meer privacy'.

Je bent het niemand verschuldigd om uit de kast te komen

Ik had natuurlijk al seks met die vriendin gehad, maar ik had dit dus nooit aan mijn moeder verteld. Voordat ik eigenlijk kon nadenken, schreeuwde die vriendin: 'NOU, JA, IK HEB HAAR TEPELS AL GEZIEN HOOR, EN AL HET ANDERE EIGENLIJK OOK AL, VAN BOVEN NAAR BENEDEN EN ALLES ERTUSSENIN'. Op dat moment keek mijn moeder mij aan, waarop ik zei: 'O, ja uhm, nou mam, hier is ze dan.' 

Het kwam voor mijn moeder niet als een big surprise, en ik ben me er dan ook van bewust dat ik het privilege heb dat het mijn ouders niet uitmaakt met wie ik thuis kom. Achteraf had het helemaal niet uitgemaakt wie de tape op zou hebben geplakt, want ik eindigde de avond met, ja, écht waar, verbrande tepels. A night to remember, zullen we maar zeggen."

Een belangrijke note: een coming out is niet essentieel. Je bent het niemand verschuldigd om uit de kast te komen, en niet iedereen kan of wil uit de kast komen. Doe vooral wat je zelf wilt en waar jij je goed bij voelt.