Uit de schulden dankzij hulp: “Ik ben hier echt heel blij mee!”

In de eerste aflevering van het KRO-NCRV programma 100 dingen onderzoekt zanger Xander de Buisonjé met zijn gezin de waarde van spullen. Maken minder spullen ook minder gelukkig? Onderdeel van het programma is aandacht vragen voor gezinnen die het altijd met veel minder moeten doen. Want dat zijn er veel in Nederland. Bijvoorbeeld de familie Fazilov. Jarenlang moeten zij schulden maken om andere schulden af te betalen. Totdat het project MAIT, gesteund door Cordaid hulp biedt.

De schulden zijn een soort vicieuze cirkel voor de familie. “Als we op een gegeven moment genoeg inkomen hadden, dan betaalden we zoveel mogelijk schulden af,” vertelt Jedi Fazilov openhartig. “Maar dan had mijn man weer eventjes geen baan en dan kwamen de schulden weer. Dan probeer je het ene gat te vullen met het andere.”

Transplantatie

De problemen beginnen als de jongste zoon van Jedi een levertransplantatie moet ondergaan. Het enige ziekenhuis in de Benelux dat zulke operaties bij kinderen uitvoert, staat in Groningen. “Dan ben je gelijk weken van huis. En thuis moet ook alles draaiende blijven. Meestal blijft mijn man dan thuis bij de andere kinderen en ga ik mee naar Groningen.”

De ritjes naar Groningen zijn nog een extra kostenpost. “Nu ben ik ervoor verzekerd, maar in het begin moest ik zelf zorgen voor het vervoer naar Groningen en voor het eten daar… Al met al kom je er gewoon niet uit als je voor de helft hier in Rotterdam zit en voor de andere helft in Groningen. Dat zijn gewoon dubbele kosten.”

“Kijk, het is ook niet zo dat we tonnen schuld hebben. Maar je krijgt wel elke keer brieven met herinneringen van wat je nog hebt openstaan. Of dan dreigen ze met beslaglegging. Het is gelukkig nog nooit zover gekomen, maar je zit wel elke keer met de stress. Het zorgt echt voor hoofdpijn.”

Hulp

De situatie verbetert als Jedi in Groningen in contact komt met een maatschappelijk werker. Zij brengt Jedi in contact met Stichting MAIT (‘Mijn Administratie Is Top’), dat gesteund wordt door Stichting Cordaid. “Zij nemen de financiële zorgen uit handen. Als er een regeling moet worden getroffen met een schuldeiser, dan doen zij dat voor je.”

De hulp van stichting MAIT is heel welkom. Naast de hulp met de financiën, helpen zij de familie ook met het aanvragen van subsidies voor bijvoorbeeld een sportpas. Dankzij Cordaid en stichting MAIT krijgt het gezin de financiën weer op orde. “Ik ben echt zo blij met hun hulp! Anders waren we er niet uitgekomen. Tot op de dag van vandaag ben ik ze dankbaar dat ze ons verder hebben geholpen!”

De toekomst ziet er weer rooskleurig uit voor Jedi en haar gezin. Qua gezondheid lijkt het iets beter te gaan en de financiën zijn op orde. De volgende stap is het inschakelen van de Kredietbank. Zij begeleiden gezinnen om weer helemaal schuldenvrij te worden. “We wachten nu op een intake bij de Kredietbank. Ik kan niet wachten! We zijn hier al heel lang mee bezig, maar zover zijn we nog nooit geweest. Ik ben hier echt heel blij mee!”

'100 dingen' is een productie van I Care Producties, mede mogelijk gemaakt door Cordaid. Cordaid zet zich in voor een menswaardig bestaan voor iedereen, dichtbij en ver weg.