Uniek portret van één van de grootste christelijke artiesten: Kinga Bán.

In een speciale uitzending van Jacobine op 2 kun je kijken naar de ontroerende documentaire 24 uur met Kinga Bán. De zangeres was één van de grootste Nederlandse christelijke zangeressen, bekend van de band Sela. In 2019 overleed ze op 37-jarige leeftijd aan kanker.

De documentaire volgt de zangeres een dag lang in aanloop naar één van haar laatste concerten. Een verhaal met unieke beelden van haar privéleven met als hoogtepunt haar concert ‘U weet het toch’. Filmmaker Willemijn Goos laat Kinga Bán zien zoals ze was en weet kanten van haar te belichten die nog niet bekend waren voor het grote publiek. Het resultaat is een uniek en intiem portret.

Tijdens het kijken maak je de voorbereidingen op het concert van dichtbij mee; van het uitzoeken van geschikte kleding, tot een ziekenhuisbezoek tussendoor. Van een middagmeditatie in de zon, tot het opmaken voor het concert zelf. De momenten met haar kinderen. Vele grote en kleine hoogtepunten én zelfs haar vertolking van de liederen tijdens het concert “U weet het toch' komen voorbij, waarvan een van de bekendste nummers ‘Ik Zal Er Zijn’

Kinga Ban
Kinga Ban

Kinga Bán begon vanaf haar twaalfde met zingen in de kerk en op school. Ze studeerde aan het conservatorium In Utrecht. In 2005 trouwde ze met haar man Reinder. Samen kregen ze drie kinderen; dochters Ike en Liva en zoon Kene.

Voor het grote publiek werd ze bekend als zangeres van de band Sela, waar ze in 2008 zangeres werd. Kinga kreeg borstkanker. Ondanks haar ziekte bleef ze zingen. Tot haar verdriet moest ze eind 2017 stoppen bij de band Sela. Daarna ging ze solo verder. De ziekte bleek onomkeerbaar.

Benieuwd geworden?

24 uur met Kinga Bán is te zien op zondag 11 september om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2