Vier indrukwekkende verhalen over pleegzorg

Ieder kind hoort op te groeien in een veilige omgeving met liefde en structuur. Helaas is dat niet voor elk kind mogelijk.

Vier programma's besteden aandacht aan pleegzorg

Dit is een greep uit mooie verhalen met mooie mensen in een mooie samenleving. 

Rowena's leraar werd haar pleegouder

In Kruispunt zien we Juriaan Visser. Hij is docent en mentor op de Praktijkschool in Hoorn. Tijdens de crisis is Rowena, één van de leerlingen van Juriaan, bij hem in huis komen wonen. Vorig jaar was hij nog haar mentor, maar nadat Rowena hem huilend opbelde veranderde alles.

Rowena
Docent Juriaan en zijn vrouw Anabel twijfelden geen moment om Rowena te helpen.

Tijdens de coronatijd merkte Juriaan dat leerlingen school echt misten. “Je ervaart hoe je als school een stabiele en veilige basis voor kinderen bent. Want er is extra stress door het thuiszitten in een gezin waar bijvoorbeeld weinig geld is, ouders onverwachts ontslagen worden of heel klein behuisd zijn. Ik vond het altijd al heel belangrijk dat ik meer kan doen dan alleen de algemene kennisoverdracht.”

Juriaan Visser, leraar van Rowena

Ik had niet kunnen bedenken dat ik tijdelijk pleegouder van één van mijn leerlingen zou worden

Corona zorgt voor meer spoedaanvragen in de pleegzorg

Doordat de hulpverlening in de jeugdzorg deels stil is komen te vallen door corona, is er een toename van het aantal spoedaanvragen voor uithuisplaatsing. Dat zegt jeugdrechtadvocaat Mieke Krol in Spraakmakers. Eén van de oorzaken is dat de hulpverlening niet meer binnen kan kijken bij gezinnen. 

Mieke Krol
Vanwege de coronamaatregelen komt de hulpverlening niet altijd meer bij een gezin thuis. Om henzelf te beschermen, omdat vanuit de instantie wordt bepaald dat ze niet langsgaan of om ouders te beschermen voor besmetting.
Pleegzorg
Daarbij kunnen kinderen niet naar school, dus de druk in gezinnen wordt ook verhoogd. 

Naast dat er verminderd toezicht is bij gezinnen waardoor uithuisplaatsingen kunnen volgen, ziet Krol dat de (begeleide) omgang met kinderen in een instelling of pleeggezin afneemt of volledig is stopgezet tot 6 april. Dat is afhankelijk van het beleid van de begeleidende hulpverleningsinstantie. 

Echter, waar Krol voor vreest is dat bijvoorbeeld een baby te lang van de ouders weg is vanwege de vertraagde gang van zaken. "Wat de richtlijnen aangeven is dat na een half jaar de hechting zover is, dat een baby niet meer terug zou kunnen komen." Als een uithuisplaatsing dan met drie maanden verlengd wordt, maar de hulpverlening ligt stil, is wel de helft van die periode voorbij. "Heeft deze ouder dan nog wel de kans om uiteindelijk te gaan werken naar terugplaatsing?"

Diana werd opgevangen in een Colombiaans pleeggezin

Diana (24) is op zoek naar haar biologische moeder in Colombia via Spoorloos. Ze werd toen ze anderhalf jaar was afgestaan aan een Colombiaans pleeggezin waar ze tot ze drie was woonde. Daarna werd ze geadopteerd door een Nederlands gezin. "Ik vind het heel mooi om te weten dat mijn pleeggezin mee is gegaan naar de ontmoeting met mijn adoptieouders. Ze wilden echt weten of het goede ouders waren en of ik goed terechtkwam." 

Diana
Sinds de geboorte van haar oudste dochtertje realiseert Diana zich des te meer hoe moeilijk het voor haar moeder moet zijn geweest om haar af te staan en groeit het verlangen naar een ontmoeting.
Spoorloos
Rosa (pleegmoeder) heeft nog altijd de kinderfoto's van Diana bewaard.

Na een paar mensen op straat bevraagd te hebben komt Derk Bolt achter het adres van het pleeggezin. Hij ontmoet Rosa, de pleegmoeder van Diana, die hem meer vertelt over de tijd dat zij bij hen woonden.

Spoorloos
4 min 30 s

In deze 600e aflevering gaat Derk in Colombia op zoek naar de moeder van de 24-jarige Diana. Toen zij anderhalf jaar oud was moest haar moeder haar afstaan aan de kinderbescherming en kwam Diana in een pleeggezin terecht.

Ook ouderen krijgen pleegzorg

Bij pleegzorg kun je natuurlijk ook denken aan de zorg voor ouderen, want zij krijgen ook tijdelijke zorg. Anita Witzier nam een kijkje in verschillende verpleeghuizen voor ouderen. Ze ziet hun dagelijkse realiteit, hoe pijnlijk die ook kan zijn. “De gesprekken met de ouderen hebben mij geraakt, ze zijn zo openhartig. Ik blik met hen terug op hun leven, op hun diepte- en hoogtepunten en hoe het is om oud te worden en te zijn”. 

Anita wordt Opgenomen
De instellingen variëren van zorg voor mensen met dementie, tehuizen in de stad, tehuizen in de provincie of een instelling met verschillende culturen.

Anita Witzier: “Dit seizoen is bijzonder, intens en verdrietig. We zijn gaan draaien vóór de coronacrisis en we moesten halverwege stoppen. Dat was heel ingrijpend. Ook mensen die wij volgden zijn overleden aan corona. We kunnen die gesprekken niet meer afronden en dat is verdrietig.”

Bekijk hier de mooiste momenten

Meer inspirerende verhalen?

We bundelen voor jou de mooiste verhalen over persoonlijke groei.

Ik ben benieuwd!