Vijf reacties die je kunt geven op ‘lollige’ reacties over ongesteld zijn

Deze week hebben we het over menstruatie. Een natuurlijk fenomeen dat helaas nog steeds een taboe is. En waar een taboe is, volgt schaamte. Er is zelfs een woord voor bedacht: menstruatieschaamte. Terwijl je schamen om je ongesteldheid helemaal niet nodig is. Dus daar gaan we een eind aan maken!

Dat jullie hier last van hebben, blijkt uit jullie antwoorden op onze story op Instagram. Toen we vroegen wat jullie doen vanwege menstruatieschaamte, kwamen daar genoeg reacties op: je maandverband verstoppen in je mouw als je naar een openbaar toilet loopt, niet vertellen dat je je niet lekker voelt op werk vanwege je ongesteldheid en net zo productief zijn terwijl je barst van de pijn. Dingen die belachelijk lijken, maar helaas toch gebeuren.

En dat komt door het taboe. Mannen die ongemakkelijk reageren op het onderwerp en de stilte die daardoor ontstaat, werkgevers die de pijnlijke gevolgen van menstruatie niet erkennen, wanneer je chagrijnig bent de vraag krijgen of het ‘die tijd van de maand is’... Het zijn allemaal uitingen van het menstruatietaboe die jullie helaas nog vaak tegenkomen.

Menstruatieschaamte:
‘Het schamen voor je eigen menstruatie of het gevoel dat je dit moet doen’.

We say: no more! Het is tijd om dit taboe te doorbreken en dat doen we met z’n allen 💪🏾Daarom willen wij jullie helpen met antwoorden om te geven op vijf veelvoorkomende reacties op menstruatie.

1. Dat hoef ik toch niet te weten!

“Waarom niet, ik vertel je toch ook over andere doodgewone dingen die spelen in mijn leven?"

2. Je overdrijft echt, je doet net of je doodgaat.

“Pijn is relatief. Wat voor de één heel pijnlijk is, is voor de ander niks. De pijn die ik nu voel is voor mij ondraaglijk.”

3. Bloed uit een vulva is gewoon vies, dat ontken je toch niet?

“Dat er iets lekkerders te bedenken is, weet iedereen wel. Niemand zegt ook dat het aangenaam is. Sterker nog, we geven juist aan dat het onprettig is! Dus daar zijn we het in ieder geval over eens ;-)”

4. Ik praat toch ook niet over erectiestoornissen.

“Als jij daarmee zit, mag je hier best over praten met mij.”

5. Is het weer die tijd van de maand?

“Of er een onderliggende oorzaak is van mijn emoties, is minder van belang dan mijn emoties zelf. Ik zou het fijn vinden als je deze erkent, of ik nu wel of niet menstrueer.”

 

Met deze antwoorden snoer je menstruatieschaamte de mond! Heb je hier gebruik van gemaakt? Laat het ons dan weten in een dm op Instagram!