Naar aanleiding van de uitzending van Kees van der Spek zijn er vragen ontstaan over de uitkomst van zoektochten door Spoorloos tussen 2002 en 2010 in Colombia. Daarom hebben wij bedrijfsrecherchebureau Hoffmann als extern onafhankelijk onderzoeksbureau aangesteld om te onderzoeken wat er gebeurd is bij en rondom zoektochten in Colombia waarbij een lokale hulp betrokken is geweest.

Onze eerste zorg was én is het welzijn van betrokken oud-deelnemers. Wij hebben de afgelopen weken intensief contact gehad met alle oud-deelnemers van zaken waarbij een lokale hulp in Colombia in het verleden betrokken is geweest. Van deze deelnemers hebben wij, indien door hen gewenst, DNA-materiaal afgenomen. Wij zullen - voor zover mogelijk - ook DNA afnemen bij eerder door ons gevonden familie in Colombia om volledige zekerheid te krijgen. Ook hebben wij contact met oud-deelnemers die naar aanleiding van onze oproep vragen of twijfels hebben geuit en spannen we ons maximaal in die vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden waar mogelijk.

Volle verwantschap 

Een eerste uitkomst is een DNA-match van oud-deelnemer Barbara Quee. Omdat er verder geen aanknopingspunten waren in haar zoektocht, hebben wij DNA-materiaal bij Barbara afgenomen en opgestuurd naar een internationale DNA-databank. Uit de analyse van de databank is een volle verwantschap gevonden met een broer. Barbara heeft inmiddels contact met haar broer in Schotland en ze heeft vervolgens zelf haar biologische moeder in Colombia gevonden. Hiermee is vast komen te staan dat de eerder door ons gevonden moeder niet de juiste was. We zijn heel blij voor Barbara dat hiermee een einde is gekomen aan de twijfels over haar afkomst en zoektocht, maar we zijn ons tegelijkertijd ook zeer bewust van het feit dat de verloren tijd helaas niet meer ingehaald kan worden.

Lopend onderzoek 

Van de in totaal zestien zaken waar de lokale hulp betrokken bij is geweest, is nu bekend dat er drie keer geen match is en twee keer een match bevestigd door eerder DNA-onderzoek. Met het nu lopende onderzoek hopen we antwoorden te krijgen op waarom het in het verleden mis is gegaan.

Lees ook