"Say it loud: I'm queer, I'm trans, I'm black, I'm human and I'm proud", klinkt de boodschap van Tieneke Sumter. Op haar achttiende zet ze haar eerste stappen als activist en vandaag de dag is ze nog altijd actief. Ze omschrijft zichzelf als black, lesbian, feminist en activist for social justice & equal rights, geïnspireerd door de Caraïbisch-Amerikaanse dichter en activist Audre Lorde

Tieneke Sumter

Indrukwekkende energie op Black Pride  

"Tijdens het Black Pride-protest was er zoveel energie aanwezig: zoveel joy! De kracht was echt voelbaar. Het is ontzettend indrukwekkend om zoveel mensen te zien die onderdeel zijn van de beweging, het lijkt wel een awakening. Toen ik op het Museumplein om me heen keek, zag ik zoveel verschillende mensen vertegenwoordigd. Het was heel inclusief: van jong tot oud, man, vrouw, trans, mensen van kleur met verschillende achtergronden. Daarnaast was het strak georganiseerd, waardoor er genoeg ruimte voor iedereen was om voldoende afstand te houden." Het is belangrijk om daar te zijn, vertelt Tieneke. "De strijd moet op meerdere plekken gevoerd worden en ik zie dat de zwarte queer en trans beweging daarbij een leidende rol heeft."

Ik denk dat de reguliere Pride over het hoofd ziet dat alle druppels gezamenlijk de oceaan vormen

Virtuele verbinding tijdens Pride

Pride is, zoals we die vandaag de dag kennen, gestart door zwarte transvrouwen in New York tijdens de Stonewall-rellen. "Ik denk dat de reguliere Pride over het hoofd ziet dat alle druppels gezamenlijk de oceaan vormen. Als er slechts ruimte is voor één oceaan, dan vergeten we als het ware dat die tot een groter geheel behoort." Door de coronamaatregelen ziet Pride er dit jaar compleet anders uit. "Veel Pride-evenementen worden gelukkig online gehouden. Het voelt een beetje surrealistisch, maar tegelijkertijd is het ook heel mooi dat we op deze manier toch verbonden blijven met elkaar. Het internet is een geschikt instrument om te gebruiken voor het blijven delen van onze verhalen. Het is een bijzondere tijd waar we momenteel in verkeren en wat nieuwe inzichten met zich meebrengt."

Lees ook:

Activistische inspiratiebronnen

"Ik ben ontzettend gevormd door de vrouwen waar ik mee optrok toen ik als jong 'broekie' begon met activisme. Zij waren een stuk ouder dan ik en beschikten over meer kennis en wijsheid waardoor ik steevast aan hun lippen hing. Ze gaven me het gevoel van sisterhood en solidariteit mee. Gharietje Choenie, Gloria Wekker, Twie Tjoa, Claudette Tjen a Tak, Marlene Babel, Philomena Essed, Cisca Pattipilophy: deze vrouwen blijven mij altijd inspireren. Ik gun het iedereen om je zo geborgen te voelen in een community."

Liefde delen met elkaar

In een zwarte queer en trans friendly samenleving staat er volgens Tieneke één ding centraal: "We share the love. Ik heb de essentie van het leven voor mezelf versimpeld: waar het uiteindelijk allemaal om draait is liefde en vrede. Het klinkt misschien oubollig, maar uiteindelijk willen we allemaal in harmonie leven met onze omgeving en liefde voelen en geven."

Lees ook:

Aan jongeren wil Tieneke vooral meegeven om jezelf te durven zijn. "Vul zelf in wat dat voor jou betekent. En voor de jonge activisten: blijf met elkaar praten, discussiëren, analyseren en lezen maar blijf niet alleen in je eigen cirkel. Door meerdere cirkels met elkaar te verbinden kunnen we meer leren."

Om Pride echt inclusief te maken, is het dus belangrijk dat de zwarte queer en trans gemeenschap zich ook welkom voelt. We mogen niet vergeten dat wij juist door deze groep vandaag de dag allemaal Pride kunnen vieren. Door onze cirkels te verbinden maken we Pride zoals het bedoeld is: een liefdevolle community voor iedereen.