Waarom kiest Angelique voor euthanasie?

Hoe is het om te weten dat je dood gaat? Angelique (36) heeft een euthanasieverklaring getekend. Ze heeft een erfelijke longziekte die ze omschrijft met "het gevoel alsof je door een rietje moet ademen". 

20% zuurstof over

Angelique heeft een longcapaciteit van 20%. Maar een zuurstoftank is voor haar geen optie. "Ik heb altijd een zuurstoftank geweigerd. Ik vind het prettig dat mensen niet aan mij kunnen zien dat ik ziek ben. Mijn moeder heeft dat ook gehad en was ook zo’n trotse vrouw.​​​​​​"

Kwaliteit over kwantiteit

"Ik heb de verklaring ondertekend omdat ik gewoon heel veel pijn heb, de hele dag door. Ik houd veel vocht vast en heb ook nog eens last van de vele bijwerkingen. Daarnaast wordt het lastig om nog een goede kwaliteit van leven te hebben. Op dit moment proberen we het mij zo comfortabel mogelijk te maken in plaats van mijn levensduur te verlengen." 

Definitief?

"Het is nog niet definitief nadat je zo'n verklaring tekent. Ik heb elk jaar een gesprek met mijn huisarts om te kijken hoe ik er in sta en hoe ver ik ben in mijn proces. Ik heb mijn grenzen ondertussen ook al een paar keer verlegd. Voorheen zei ik altijd dat als ik met een rollator moest gaan lopen, dat ik een spuitje wilde. Ondertussen loop ik af en toe met rollator", vertelt Angelique.

Bekijk hier het verhaal van Angelique

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou de mooiste verhalen over persoonlijke groei. 

Ik ben benieuwd