Op haar vijfentwintigste krijgt Michelle de diagnose 'klassiek autisme'. "Eigenlijk dacht ik in 2009 al dat ik autistisch was. Ik ging op jonge leeftijd naar speciaal onderwijs, want ik was 'moeilijk lerend'.''

In die tijd was er haast niets bekend over autisme bij vrouwen. Er werd zelfs vanuit gegaan dat het eigenlijk niet bij vrouwen voorkwam. ''Ik zat wel in een 'autiklas', maar ik had de labels ADHD en reactieve hechtingsstoornis", vertelt ze. Die labels, bleken achteraf niet te kloppen.

Vrouwen en autisme

Dat autisme bij vrouwen nog altijd minder goed wordt herkend, wordt bevestigd door ervaringsdeskundige Annemiek Koster, voorzitter van de Expertgroep Vrouwen & Autisme van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NvA). "Autisme werd eerder gezien als een stoornis die vooral voorkomt bij mannen. De suggestie dat de man- vrouwverhouding onder mensen met een diagnose ASS één vrouw op tien mannen zou zijn, blijkt niet te kloppen", vertelt Koster. ''Vrouwen zijn sociaal vaak vaardiger dan mannen'', legt Koster uit. ''Dat is een reden waardoor autisme bij vrouwen - vaak pas na enkele voorafgaande onjuiste diagnoses - later wordt herkend'', voegt ze toe.

Michelle woont inmiddels op een fijne plek; een woongroep van 's Heeren Loo, met 24-uurs begeleiding, waar ze terecht kan als het minder goed met haar gaat. 

Wil je het hele verhaal van Michelle lezen?

Klik dan hier

Wil je meer talkshow M?

Wij bundelen voor jou alle interessante en bijzondere verhalen.