Wat doet die 1,5 meter afstand met ons brein?

We hebben allemaal een eigen persoonlijke ruimte die we prettig vinden. Uit onderzoek is gebleken dat hier wel een maat aan is te geven.

Het blijkt dat een belangrijke persoon, je partner, je zus tot 5/10 centimeter dichtbij jou kan komen, terwijl je een kennis vaak liever op zo’n 45 centimeter afstand houdt en een onbekende op wel een meter. Per persoon verschilt dit een beetje. Niet gek dus, in deze 1,5 meter samenleving dat we ons raar voelen als we veel afstand nemen van de ander.

Ons gevoel geeft ons aan dat dit niet klopt ten opzichte van de relatie die je hebt met die persoon. We willen graag mensen nabij hebben, dat geeft namelijk aan dat we iemand een prettig persoon vinden. Maar sommige mensen voelen niet goed aan waar hun eigen grens is ten opzichte van de ander. Het is ook niet iets dat je bewust doet.

In de volgende oefening kan je je hier meer bewust van worden en vast oefenen met het aangeven van jouw persoonlijke ruimte en wat jij hierin binnenlaat.

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.