De Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen bezocht zes wereldsteden - waaronder Amsterdam - om te onderzoeken hoe we met z’n allen met ons afval omgaan. En wat er gebeurt als we op deze voet verder gaan.

Foto: Kadir van Lohuizen

Van Lohuizen reisde naar Jakarta, New York, Lagos, Tokyo, Sao Paulo en - last but not least - Amsterdam. In elke stad volgde hij de weg die afval aflegt. Zijn foto’s en teksten doen iets wat we nog niet eerder zagen: ze laten zien hoe wereldsteden met hun afval omgaan. Maar ook hoe enorm onze afvalproductie is en dat het een probleem is waar we allemaal mee kampen. Zijn foto’s werden onder meer gepubliceerd op deze bizar mooie site van The Washington Post.

Dit heeft hij ontdekt

Misschien denk je: hoezo afvalprobleem? En dat is niet gek, want in Nederland wordt op het moment dat je iets in de prullenbak stopt je afval meteen onzichtbaar. Meer dan een dichte prullenbak of vuilniszak zie je niet.

Foto: Getty Images

In Lagos, Nigeria, waar de fotograaf zijn serie mee opent, zie je het afval veel beter. Zoals bijvoorbeeld op de grootste vuilnisbelt van Nigeria, die hij bezocht voor zijn project. Hier wonen mensen in kleine hutjes tussen het afval. Maar vergis je niet, een Nigeriaans probleem is het niet. Een deel van de troep waar dat land mee moet dealen, komt uit Europa en de VS. Die dumpen daar namelijk een heleboel. En ja, dat is illegaal.

Dit verzamelen we samen

Alle mensen in de wereld produceren gezamenlijk 3,5 miljard kilo afval per dag. Dat is tien keer meer dan een eeuw geleden. En als we nu niets doen, is het over een eeuw 11 miljard kilo ton per dag. En dat is een onvoorstelbaar grote massa viezigheid, toch?

Een strand in Somalië vol met afval. Foto: Getty Images

Plastic soepje

Van de berg rotzooi die we maken, verzamelen we ook 300 miljard kilo plastic per jaar. We recyclen er nu nog maar een klein deel van. Het grootste deel wordt verbrand of in de zee gedumpt.

Onderzoekers schatten dat er in 2050 meer plastic in de oceaan ligt, dan er vissen in de zee zwemmen. Op dit moment drijft er al 270 miljoen kilo plastic in de oceaan. En gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat als je in Europa of in de V.S. woont jij verantwoordelijk bent voor ongeveer 100 kilo plastic per jaar.

Stap even uit die afvalbox

Van Lohuizen heeft ook een advies. We moeten heel rap gaan nadenken over het verminderen van ons afval. En ook meer out of the box denken. Bijvoorbeeld door het als hulpbron te zien in plaats van probleem. Als iets waar je energie mee kunt opwekken bijvoorbeeld. Voor elke stad maakte hij een beeld, in foto, video en tekst, om te laten zien hoe zij met afval omgaan. Bekijk wat er met je afval gebeurt nadat je het op straat zet via de onderstaande button.