Canadees Jason Slaughter weet met zijn fascinatie voor fietsen in Nederland honderdduizenden kijkers te trekken op zijn Youtube-kanaal 'Not Just Bikes'. Want weet jij wel hoe uniek onze Nederlandse fiets is? Voor ons de normaalste zaak van de wereld, voor Jason allerminst…

Wat is er nou zo raar aan onze Nederlandse fiets?

De Nederlandse fiets is ontworpen om comfort te bieden, niet om te sporten, schrijft Slaughter onder zijn video 'Waarom Nederlandse fietsen beter zijn (en waarom je er een moet kopen)'. Ja, lekker boeiend, zou je kunnen denken. Wat is daar nou bijzonder aan? Nou, lees maar even door…

It really surprises me that there is a bike rack this empty to even do this! But Bravo pic.twitter.com/kpQxP7wlu4

— Not Just Bikes (@notjustbikes) April 11, 2021

Wat maakt de Nederlandse fiets uniek?

In tegenstelling tot sportfietsen die over de hele wereld worden gebruikt, zit je op een Nederlandse fiets rechtop, begint hij zijn uitleg. Een positie die niet bijdraagt aan de optimale snelheid; je lichaam vangt veel wind op deze manier. "Maar who cares", zegt Slaughter. De combinatie van de houding en het hoge stuur biedt namelijk comfort. Eigenlijk zit je gewoon op een stoel, voegt hij toe. "Vandaar dat ze geen sportoutfits dragen."

Screenshot 'Not Just Bikes'

Het fietsslot

'Ongelooflijk handig' noemt Slaughter ons fietsslot. "Het is een makkelijke manier om je fiets snel op slot te doen. Binnen een mum van tijd heb je je fiets geparkeerd en ben je klaar om een winkel in te stappen." En het feit dat je sleutel tijdens het fietsen in het slot zit, zorgt ervoor dat je ze altijd bij je hebt. Een dikke pluspunt, aldus Slaughter!

Screenshot 'Not Just Bikes'

Het kinderzitje bij een herenfiets

Is deze 44-jarige Canadees, die inmiddels al een aantal jaar in Amsterdam woont, over alles enthousiast? Nee, helaas. "Ik vind die stang vervelend als je een kinderzitje hebt", vertelt hij in de video. "Als je je been over de fiets gooit, schop je het kind tegen zijn of haar hoofd." En oh ja, waarom heet het een 'herenfiets' als het de enige fiets is die je pijn aan je ballen kan geven? Goede vraag, Jason!

Lees ook:

Terugtraprem 

De Nederlandse fiets is in de meeste gevallen uitgerust met een terugtraprem. "Fascinerend", vindt hij. "In Canada zul je deze remmen nooit op een fiets zien, behalve bij kinderfietsen." Maar, het werkt super goed, oordeelt hij. "Doordat er geen handremmen of versnellingen zijn, blijft de fiets eenvoudig en onderhoudsvrij."

Kortom: zijn fascinatie en liefde voor onze fiets is groot. Maar daar blijft het niet bij; op zijn YouTube-kanaal verdiept hij zich in de gescheiden fietspaden, doorlopende stoepen en de Birò - je weet wel, dat kleine, vierkante autootje. Ben je benieuwd naar het filmpje? Kijk ‘m hieronder!