Wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen?

De run op paracetamol is (grotendeels) voorbij en ibuprofen mag voor nu uit het verdomhoekje, want het lijkt de symptomen van corona toch niet te verergeren. Maar wat is nou precies het verschil en wanneer kan je nou welke pijnstiller het best gebruiken?

Paracetamol

Over het algemeen raden artsen aan om eerst te kijken of de oorzaak van de pijn op een andere manier aangepakt kan worden dan met het slikken van pijnstillers. Bij rugpijn kan je denken aan meer bewegen, wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Bij hoofdpijn kan een goede nachtrust of meer ontspanning helpen.
Maar als je toch besluit een pijnstiller te nemen dan raden artsen als eerst aan paracetamol te nemen. Deze pijnstiller is vernoemd naar de werkzame stof paracetamol. De pillen werken pijnstillend en koortsverlagend en vergeleken met andere pijnstillers is de kans op bijwerkingen bij paracetamol het kleinst. Het werkt onder andere bij hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, artrose en spierpijn. Bij overmatig gebruik kan leverbeschadiging optreden.

Werking

Paracetamol is al in 1878 ontdekt maar gek genoeg heeft de wetenschap pas in 2011 ontdekt hoe paracetamol precies werkt. Wanneer mensen paracetamol slikken, komt het stofje NAPQI vrij en dat activeert de stof TRPA1. Die laatste stof is een eiwit op het oppervlak van zenuwcellen. Als dit eiwit geactiveerd wordt, lijkt het de overdracht van informatie tussen de zenuwcelleen die pijn ervaren en het brein te verstoren.

Ibuprofen

Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol. Ibuprofen valt onder de zogenaamde NSAID-pijnstillers (nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Ook pijnstillers als aspirine en diclofenac horen bij deze groep.

In sommige gevallen werkt ibuprofen beter dan paracetamol. Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zegt in een artikel van RTL Nieuws dat het gaat om kiespijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn. De beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers noemt op zijn website ook zwellingen na een operatie of een tandheelkundige ingreep. Daar tegenover staat dat ibuprofen ook meer bijwerkingen heeft. Een belangrijke hiervan is maag- en darmklachten. 

Ibuprofen en corona

Eerder kwamen berichten naar buiten dat gebruik van ibuprofen klachten veroorzaakt door het coronavirus zou verergeren. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt echter dat dit niet waar is. Het EMA houdt toezicht op geneesmiddelen in Europa en doet op dit moment onderzoek naar ibuprofen. Dit doet de instelling naar aanleiding van een Frans onderzoek.Hierin zijn aanwijzingen gevonden dat ibuprofen de klachten bij waterpokken en bacteriële infecties kan verergeren. De uitslag van dit onderzoek is echter nog niet bekend. Het advies om toch beter paracetamol te gebruiken komt simpelweg, omdat paracetamol minder kans op bijwerkingen geeft.