De documentaire De Boeddhistische Blik: What should you do for freedom, onderzoekt hoe boeddhisten in Oekraïne omgaan met de oorlog die woedt in hun land.

De Boeddhistische Blik: What should you do for freedom is een verslag van drie Oekraïense boeddhisten in Kiev die midden in deze dagelijkse werkelijkheid van oorlog en geweld staan.

De Boeddhistische Blik
De Boeddhistische Blik

Zhuravka, Sophia en Sergiy gaan op verschillende manieren om met de oorlog in Oekraïne. De boeddhistische leraar Zhuravka uit Canada staat mensen in haar vaderland bij. De drieëndertigjarige Sophia rijdt in een gedoneerde auto van Nederland naar Oekraïne zodat ze er hulpgoederen mee kan vervoeren. Sergiy bouwt in de bossen rondom Kiev aan zijn boeddhistische retraitecentrum. 

Dagelijks worden Zhuravka, Sophia en Sergiy door luchtalarmen, wegblokkades en berichten van hun dierbaren aan het front herinnerd aan de onmenselijke situatie en de alomtegenwoordige dreiging en staan ze steeds opnieuw voor de vraag wat hun te doen staat.

De Boeddhistische Blik
De Boeddhistische Blik

Het boeddhisme is een vredelievende levensbeschouwing, maar verandert dit uitgangspunt als je oog in oog komt te staan met mensen die jouw vrijheid en die van je medemens bedreigen? Hoe gaan boeddhisten in Oekraïne om met de oorlog die woedt in hun land? Kun je pacifistisch blijven en niet oordelen volgens de boeddhistische leefregels? Of kom je in actie?

Bekijk hier deze aflevering