De weg naar het pausschap is lang en ingewikkeld. In alle gevallen heeft de paus er al ‘n heel mensenleven opzitten: een jarenlang traject van priester tot aartsbisschop en kardinaal.

Zo ook de huidige paus, Franciscus, die overigens ook nog een verleden heeft als laborant én uitsmijter bij een nachtclub. Deze Jorge Mario Bergoglio komt uit oorspronkelijk uit Argentinië. Maar wie was hij daar, en hoe kijken de Argentijnen nu naar hem?

Wilfred praat daarover met Nina Jurna, Latijns-Amerika correspondent voor de NOS. Jurna: "Paus Franciscus wordt gezien als één van de grote Argentijnen: hij staat op gelijke hoogte met bijvoorbeeld Che Guevara en Maradona. Zijn stem weegt ook zwaar in maatschappelijke debatten, zoals bijvoorbeeld over abortus." Andrea en Wilfred praten over ook Bergoglio’s ervaringen tijdens de militaire dictatuur. Tijdens deze zogenaamde junta stond Bergoglio aan het hoofd van de Argentijnse jezuïetenorde. Wat deed hij daar en toen voor mensen die leden onder het regime?

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!