Erika Szeles? De kans is groot dat er niet een, twee, drie een belletje gaat rinkelen. En daar wil de 21-jarige Lilla verandering in brengen, dat vertelt ze in How To Be Young. "Ze had niks te verliezen, want ze streed voor haar vrijheidsideaal."

Margriet spreekt Lili over haar inspiratiebron Erika

In het verzetErika Szeles leefde in de jaren '50 en is nog maar vijftien jaar oud als ze zich aansluit bij het verzet tegen de Russen. Tijdens haar koksopleiding komt ze, net als vele andere studenten, in opstand tegen het communistische bewind. Lilla: "Ze was vastbesloten om Hongarije een andere toekomst te geven ongeacht wat haar familie daarvan vond of dat ze haar leven op het spel zette."

Hoewel het begrip influencer nog niet bestond in de jaren ’50, kunnen we Erika nú wel zo noemen. Lilla vindt haar dan ook een van de dapperste mensen die tegen de communisten opstond. Als verpleger zette Erika zich in voor de mensen op straat, waarbij het haar taak was om gewonden te verzorgen en hen naar het ziekenhuis te vervoeren. "Ze had niks te verliezen, want ze streed voor haar vrijheidsideaal. Ze wilde Hongarije van het communistische bewind bevrijden." Toch werd het werk Erika fataal: ze werd doodgeschoten.

Still van Erika uit How To Be Young

De jongeren in bewegingHet zijn altijd de jongeren geweest die veranderingen in gang hebben gezet. Nu, 65 jaar later, zijn het wéér de jongeren die zich verzetten tegen de regering. Lilla maakt zich, net als veel andere jongeren, zorgen om de huidige situatie in Hongarije. Onder leiding van de huidige premier Orbán zijn er maatregelen die de vrijheid en gelijkheid inperken.

Veel mensen vinden dat minderheden niet in Hongarije thuishoren en dat Hongarije alleen voor Hongaren is.

Lilla: "Ik denk dat onze regering ook historische veranderingen probeert door te voeren. Ze willen overal een religieus stempel op drukken." Ook minderheden ervaren problemen in Hongarije. "Ze worden als anders gezien. Veel mensen vinden dat ze niet in Hongarije thuishoren en dat Hongarije alleen voor Hongaren is." Daar is Lilla het niet mee eens.  

Meer over How To Be Young? Lees ook:

Er is hoop Volgens Lilla gaat het de verkeerde kant op in haar land: "De regering verspreidt nepnieuws. Niet om verwarring te zaaien maar om zo hun aanhang te vergroten en de verkiezingen te winnen." Zo is de oudere generatie zich bewust van de veranderingen, maar zijn ze het soms wel eens zijn met de nieuwe gang van zaken. Lilla: "​​Ik wil de oudere generatie niet zwartmaken maar de meesten van hen zijn niet erg ruimdenkend en liberaal." Met haar eigen stukken hoopt ze jongeren aan het denken te zetten. "Je moet altijd je mening geven, zonder angst voor de censuur."

Na het lezen van dit artikel, vergeet je Erika Szeles niet snel: een dappere, jonge vrouw die zich inzette voor de vrijheid in haar land. En dat is waar de jonge Hongaren, in de huidige situatie, ook voor strijden. Het is een land waar moeilijkheden momenteel de boventoon voeren, maar waar nog altijd liefde heerst voor het land, óók onder de jongeren. Lilla vertelt aan Margriet: "We moeten doorgaan en nooit de hoop opgeven."