De Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom staat in de vernieuwde geschiedeniscanon van Nederland. Waarom was hij zo’n bijzondere man?

Anton de Kom, voorloper op het gebied van het bestrijden van racisme en kolonialisme is een held. Maar veel mensen wisten tot 22 juni niet wie deze Surinamer was. Nu hij in de geschiedeniscanon van Nederland staat, wordt er hopelijk meer aandacht besteed aan zijn bijzondere verhaal. 

Een klein wonder is dat zijn dochter, Judith Allard-de Kom, zijn levensverhaal nog steeds kan doorvertellen. Ze zit in de studio bij Margriet en vertelt over de ellende die haar vader heeft moeten doorstaan in Suriname en in Nederland. 

Het onrecht dat mijn vader is aangedaan is, draag ik mijn hele leven bij me.

Ook Noraly Beyer, die een monoloog schreef over Anton de Kom vertelt over deze bijzondere man. Karwan Fatah-Black legt uit waarom hij nu pas in de geschiedeniscanon is opgenomen.

Spraakmakers

In Spraakmakers heeft Fokke en Sukke tekenaar Jean-Marc van Tol het ook over de canon van Nederland. De striptekenaar komt uitleggen hoe je een canon aanpast aan de huidige tijd.

Luister het fragment