In een nieuwe Jacobine op 2 deze keer de vraag; Willen we van God los zijn?

Het geloof lijkt in de Nederlandse samenleving steeds meer op de achtergrond te raken. Kerken lopen leeg en veel mensen raken het contact met hun religieuze wortels kwijt. Toch verdwijnt religie niet zomaar. Veel mensen zweven ergens tussen geloof en ongeloof in en ook in de politiek blijft de christelijke identiteit een hoeksteen.

Wil de Nederlandse samenleving van God los, of is er juist behoefte aan een groter plaatje? En wat zetten we op het spel als we van God los willen zijn? Daarover praat Jacobine Geel met haar drie gasten.

Stephan Sanders
Yvonne Zonderop

De aanleiding voor het thema deze week is het boek Godschaamte, van auteur en columnist Stephan Sanders. Sanders groeide op in een katholiek gezin, maar verliet het geloof later in zijn leven. Een aantal jaar geleden is Sanders weer gaan ‘proefgeloven’ en bezocht hij voor het eerst sinds lange tijd de kerk. Want in zijn 'ongelovige' jaren ontwikkelde hij een Godsbesef dat erkend wilde worden. Sanders merkt dat zijn religieuze zoektocht gepaard gaat met veel schaamte en onbegrip uit zijn omgeving. Om te onderzoeken waar deze gevoelens vandaan komen, schreef hij het boek Godschaamte.

Yvonne Zonderop is journalist en auteur van het boek Ongelofelijk, de verrassende comeback van religie. In het boek beschrijft ze de geschiedenis van de ontzuiling én de terugkeer van religie in de Nederlandse samenleving aan de hand van persoonlijke ervaringen. Als meisje verliet Zonderop stampvoetend de katholieke kerk, maar inmiddels voelt ze zich nauw verbonden met de christelijke cultuur.

Pieter Jan Dijkman
Matthijn Buwalda

Ook bespreekt Jacobine dit thema met Pieter Jan Dijkman, directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Dit instituut adviseert het partijbestuur van de politieke partij. Aan hem stelt Jacobine de vraag; 'Heeft de letter C in CDA nog waarde?' 

Matthijn Buwalda neemt deze week de muzikale afsluiter voor zijn rekening. Hij brengt zijn nummer VUUR ten gehore.