Yvon Jaspers verdiept zich in keuzes van de boeren in nieuwe serie Onze boerderij

We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord.

In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Welke keuzes maken de boeren

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

Yvon Jaspers: “Al zeventien jaar maak ik programma’s over het boerenleven en elke dag opnieuw leer ik iets bij. Soms is het klein, soms is het groot. Denk jij bijvoorbeeld wel eens na over waarom we steeds meer biologische producten eten, maar ons eigenlijk zelden de vraag stellen waarom bloemen niet biologisch worden geteeld? Of denk jij wel eens na over dat het gevolg van het eten van zuivel is dat er elk jaar duizenden kalfjes geboren worden in ons land die we vervolgens niet opeten omdat wij dat zielig vinden?''

In Onze boerderij zien we de persoonlijke verhalen van onze boeren. Yvon: ''Maar het programma gaat ook over onszelf. Wij, als kopers van eten, bepalen hoe dat in ons land geproduceerd wordt. Jij en ik bepalen bij de kassa van de supermarkt hoe ons land eruitziet. Letterlijk. In Onze boerderij geven we je een kijkje in die wereld. In de hoop dat je samen met de boeren meedenkt over hoe we ons land eruit laten zien, maar natuurlijk ook om je te laten genieten van zoveel moois in Nederland.”

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

Onze boerderij, vanaf zondag 31 oktober 21.25 u bij KRO-NCRV op NPO 1.