De driedelige KRO-NCRV documentaireserie gaat over de mogelijk grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis, die in de volksmond De Arnhemse Villamoord is gaan heten. In de serie gaan de makers langs bij een aantal van de veroordeelde mannen, hun advocaat en familieleden.

Negen mannen beramen in 1998 een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. Een vriendin van haar raakt licht gewond en wordt voor dood achtergelaten. De negen mannen worden enkele maanden later in de kraag gevat en verdwijnen vervolgens vijf tot twaalf jaar achter de tralies.

Still van de villamoord
Still van de villamoord

Herziening van de zaak

De negen mannen zeggen dat ze ten onrechte zijn veroordeeld. Zij zijn vooral veroordeeld op basis van verklaringen. Één van hen zegt in de De Villamoord dat zijn verklaring vals was en is ontstaan door heftige politieverhoren waarin hij onder druk is gezet. De Hoge Raad vindt dat onvoldoende om de zaak te herzien. Dit betekent dat voor nu de zaak gesloten is. Veroordeelden kunnen opnieuw een herzieningsverzoek indienen. Daarvoor is wel een novum - een nieuw feit - nodig.

Onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV komen met nieuwe onthullingen in deze zaak, in seizoen 2 van De Villamoord, in september op NPO2. 

Bekijk hier seizoen 1

Benieuwd hoe De Villamoord is gemaakt?

Maker Joost van Wijk vertelt hoe een serie als De Villamoord tot stand komt. Benieuwd?

Ik wil meer lezen