Zin in zondag: alledaagse spiritualiteit en antwoorden op levensvragen

Zondag 20 november start het nieuwe programma Zin in zondag. Deze zesdelige spin-off van het programma Zin in morgen gaat over alledaagse spiritualiteit en laat zien hoe mensen in Nederland zoeken naar antwoorden op levensvragen.

In Zin in zondag gaan Kim-Lian van der Meij, Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert op zoek naar de vele vormen van spiritualiteit; welke rituelen gebruiken mensen en waarom? Daarnaast hoopt het programma een inspiratiebron te zijn om zelf in actie te komen en inzichten te geven om aan de slag te gaan. 

In de eerste aflevering laat Kim-Lian zien hoe de zee als een oase van rust dient in de hectiek van het alledaagse bestaan. Ze onderzoekt een nieuw zondags ritueel: een frisse duik in zee. Ze gaat mee met zwemgroep de badmutsen die, weer of geen weer, de Noordzee in gaan. Voor de één is het een vervanging van de wekelijkse kerkdienst: “in de zee vind ik god”, terwijl de ander er meer energie van krijgt.

Zin in zondag
Zin in zondag

In Heerlen start het carnavalsseizoen met de inzegening van de attributen van de Raad van Elf én de nieuwe Raadswagen. Een bijzonder moment, want dat komt slechts eens in de tien jaar voor. ‘Carnaval en de kerk horen bij elkaar. Carnaval is een moment van ontspanning voor de vastentijd begint’, legt pastoor Johannes Janssen uit.

Zin in zondag
Zin in zondag

En in Rotterdam opent Sergio Cruz de deuren van zijn atelier en nodigt buurtgenoten uit om día de los muertos te vieren: een uit Mexico afkomstige feestdag waarop overleden dierbaren worden herdacht. Sergio wil de traditie voortzetten in zijn buurt in Rotterdam. Iedereen is welkom om een kaarsje te branden op het door hem gebouwde altaar, waar offers voor de overledenen op worden gelegd. ‘Het is heel belangrijk om het altaar te maken’, legt Sergio uit. ‘Of het nou klein of groot is; je doet het met je hart. Dat is wat het zo bijzonder maakt.’

Bekijk hier deze aflevering

Lees ook: