In De Boeddhistische blik: Wat zingt er zien we hoe een honderd jaar oude Zilveresdoorn een gemeenschap bij elkaar brengt. 

Het is 2008. Een oude boom naast de Walburgiskerk in Zutphen wordt na het afbreken van een tak gekapt. Deze zilveresdoorn betekent veel voor Zutphen. Zij geeft een eeuw lang zuurstof, schaduw, maakt de seizoenswisselingen zichtbaar en bepaalt het straatbeeld rond de kerk. De boom maakt deel uit van de samenleving. Maar wat afsterft, is niet weg.

Een instrumentenbouwer, cellist, componist en een geluidskunstenaar worden geraakt door de boom en besluiten samen te werken. Uit de 100 jaar oude Zilveresdoorn bouwt vioolbouwer Theo Dekker een strijkkwartet van twee violen, een altviool en een cello. Cellist Jeroen den Herder stelt een ensemble samen met hij de zilveresdoorn bespeelt en laat zingen.

Orkest
Geluidskunstenaar

Geluidskunstenaar Bert Barten vangt in Zutphen de geluiden op van een vergelijkbare oude Zilveresdoorn, door sensoren op het hart van de boom te richten. Zo laat hij horen hoe de boom van binnen klinkt als hij dorst heeft, als hij ademhaalt of als er fotosynthese plaatsvindt. Componist Imre Ploeg raakt op zijn beurt geïnspireerd door deze geluiden en componeert een muziekstuk.

Bekijk hier de trailer van de documentaire Wat zingt er