Zo houd je wespen op afstand met huis-tuin-en keukenmiddeltjes

Het land wordt geteisterd door een wespenplaag. Links en rechts worden we lastiggevallen, bang gemaakt en gestoken door de zwart-gele monstertjes. Vooral aan de eettafel laten ze ons niet met rust. Maar hoe je ervoor zorgt dat je in alle rust van je eten kan genieten?  

Wespen houden over het algemeen niet van sterke geuren. Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenproducten die je kan gebruiken om de wespen weg te jagen. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn!  

Kruidnagel  

Wespen houden niet van de sterke geur van kruidnagel. Doe een handje vol kruidnagel in een bakje warm water en zet het bakje op tafel. Door het warme water is de geur sterker, blijft de geur langer hangen en houd je de wespen op afstand.  

Uien  

De sterke geur van uien is ideaal om wespen op afstand te houden. Leg een versnipperde uit op een schaaltje en zet het op tafel. Nadeel hiervan is dat wij mensen vaak ook niet zo van deze geur houden... 

Wierook  

Wespen houden niet van de geur van wierook én niet van de rook. Wierook is dan ook het perfecte middel om wespen op afstand te houden. En als je van de geur van wierook houdt, is het ook nog aangenaam voor jezelf. Win-win!  

Koffie  

De geur van koffie houdt de meeste wespen uit de buurt. Zet een schaaltje gemalen koffie in de buurt en steek het aan zodat de koffie gaat smeulen of branden. Zo blijven de wespen wel weg! 

Pro tip: Wespen houden wél heel erg van zoete geuren. Je zou dus een bakje met jam, fruit of andere zoetigheid ver weg van de eettafel kunnen zetten. Zo houd je de wespen weg van de eettafel en geef je ze een ander alternatief.  

Dit kan je beter niet doen 

 

Sla geen wespen dood 

Wespen zijn irritant, soms eng en werken op je zenuwen. We begrijpen het helemaal. Toch is het niet slim om je woede niet de overhand te laten nemen.  Het is namelijk niet verstandig, en erg dieronvriendelijk, om een wesp dood te slaan. Wanneer je een wesp doodslaat, komt er een gif vrij waar andere wespen net agressiever van worden. Dat wil je al helemaal niet...  

Beweeg niet te veel  

Wespen vallen pas aan wanneer ze zich bedreigd voelen. Ga dus niet wild slaan, dan wordt het diertje agressiever. Probeer je voorzichtig weg te trekken. Wedden dat ze vanzelf weg zal vliegen? 

Schrijf je in!

Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Aandacht voor eten nieuwsbrief.

Alain en paddenstoel. Foto: Sheena Schouwink